Nem először kerültek az amerikaiak célkeresztjébe a külhoni magyarok

Eddig is trükköztek a szabályokkal, amivel a kettős állampolgárokat szűrték volna ki.

2023. 08. 01. 15:05
Hungarian,Passport,(magyar,Útlevél),-,2016,Version.
útlevél
1426378967 Fotó: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól – közölte kedden a Belügyminisztérium, arra reagálva, hogy minden magyarnak szigorították a vízumfeltételeit. 

Valójában azonban nem most vették célkeresztbe az amerikaiak a külhoni magyarokat.

Amerikai trükközés

Már tavaly januárban sokakat hidegzuhanyként érhetett, hogy bevezettek egy olyan szigorítást: vízumot kell igényelnie minden olyan magyar állampolgárnak, aki Magyarország jelenlegi határain kívül született. A döntést már 2021-ben meghozták, ám a koronavírus-járvány miatt érvénybe csak később lépett. 

Ez azt jelentette, hogy függetlenül attól, hogy valaki például csecsemőkora óta magyar állampolgárként, Magyarországon élt, amennyiben valamilyen okból – például diplomata szülők gyermekeként, szülei munkavállalása vagy nyaralás miatt – külföldön látta meg a napvilágot, búcsút mondhatott a könnyített utazási engedélynek.

A lépés mögött vélhetőleg már akkor is az az amerikai számítás állt, hogy nagy valószínűséggel, aki nem Magyarországon született magyar, az kettős állampolgár.

Természetesen a szabály nem érvényes mindenkire, olyanok is áldozatává váltak, akik egyébként nem külhoni magyarok, de ezzel a „trükkel” mégis jó eséllyel kiszűrték a kettős állampolgárokat.

Mi bajuk a kettős állampolgárokkal?

Felmerül a kérdés, hogy mégis mi baja van az Egyesült Államoknak a kettős állampolgárokkal? A nagykövetség a magyar kormányra mutogat, indoklásuk szerint „nem kezelte hiánytalanul az egyszerűsített honosítási eljárásból származó biztonsági kockázatokat”.

Lapunk információi szerint Washingtont az zavarta, hogy a kettős állampolgárságnak hála más országok állampolgárai is vízummentesen utazhattak az Egyesült Államokba. Úgy tudjuk, hogy elsősorban az Európai Unión kívüli országok, tehát főként a kárpátaljai és vajdasági magyarok adatait akarták megszerezni. 

Az Inforádió tavalyi érdeklődésére az Egyesült Államok nagykövetsége azzal magyarázta az intézkedést, hogy „a magyar származásúak honosítása személyazonosság-kezelési sebezhetőségekhez vezetett a szomszédos országokban”. 

Vagyis csalók és más bűnözők is érvényes, magyar útlevélhez juthatnak.

Járulékos veszteség

– Hirtelen Miamiba kellett volna utaznom 2022 őszén, s mivel korábban voltam már az Egyesült Államokban, és ismertem az ESTA igénylésének menetét, ezért nem izgultam különösebben túl. Mivel nem jártam korábban olyan országban, amely az amerikaiak tiltólistáján lenne, így teljesen biztos voltam abban, hogy jogosult vagyok ESTA-ra. Meg is vettem a repülőjegyet, három nappal indulásom előtt pedig igényeltem az ESTA-t. Körülbelül fél óra múlva jött az elutasító válasz – idézte fel saját tapasztalatait lapunk egyik névtelenséget kérő olvasója, aki maga is az amerikai szigorítás áldozata lett.

Elmondása szerint mivel nem értette, mi a probléma, felhívta az amerikai nagykövetséget, de gyakorlatilag órák teltek el, mire érdemi választ kapott. – A vészesen közeli indulásom miatt kértem a segítségüket, de tájékoztatásuk szerint négy-öt hónap a várakozási idő a vízumigényléshez, így meghiúsult az utazásom – folytatta.

Mindössze azért, mert egy másik uniós tagállamban, Hollandiában születtem, tehát még csak nem is a határon túli magyar települések egyikén, és kettős állampolgárságom sincs

– panaszolta.

Idő- és pénzrabló a kivételezés

Mi a probléma a vízumszabályok szigorításával? Eddig a magyar állampolgárok vízum igénylése nélkül utazhattak az Egyesült Államokba (bizonyos kivételekkel). Ez most sem változott, csak az igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken, emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik.

Más a helyzet viszont azon magyarok esetében, akik külföldön születtek: 

nekik vízumért kell folyamodniuk, ami nemcsak sokkal tovább tart, de jóval drágább is. 

Mint az Inforádió anyagából kiderül, nekik most turista-, illetve üzleti (B-1/B-2 látogató-) vízumért kell folyamodniuk, ami 52 ezer forintba kerül, ráadásul fél évet kell várni az ehhez szükséges interjúra.

Képzeljük csak el, hogy egy romániai magyar esetében ez milyen procedúrát jelent! A Romániában élő magyarok ezt csak a bukaresti diplomáciai képviseleten tehetik meg, a budapesti nagykövetségen ugyanis csak azokat a magyar állampolgárokat fogadják, akik életvitelszerűen Magyarországon élnek. 

Borítókép: A magyar útlevéllel eddig szabad volt az út. (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.