Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megoldották a történelem egyik legnagyobb rejtélyét

A több mint 1800 éves herculaneumi papirusztekercsek tartalmát kutató tudósok fényt derítettek arra, hogy pontosan hol temették el Platónt az athéni Akadémia területén – jelentette be a Pisai Egyetem egyik szakértője.

Forrás: MTI2024. 04. 23. 15:16
Pompeji, 2021. február 15. A Vezúv havas lejtõi a pompeji régészeti parkból nézve 2021. február 15-én. MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate Fotó: Cesare Abbate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tekercseket elszenesedett állapotban találták meg a XVIII. században Herculaneum ókori római város területén a Villa dei Papiri (Papiruszok háza) nevű épületben. Krisztus után 79-ben, a Vezúv kitörésekor tüzes felhő borította be Herculaneumot, a hamu a városban mindent beterített és maga alá temetett. A hamu a papirusztekercseket megőrizte, de a szenesedés miatt nem lehet kigöngyölni őket, és hosszú ideig nagyon nehéz volt megfejteni, mi áll rajtuk.

A kutatók most optikai koherencia tomográfia képalkotó eljárást, illetve az infravörös spektroszkópia innovatív módszerét használva próbálják elolvasni az ókori szövegeket. A vizsgálatokhoz az angliai Nottingham Trent University bocsátott a kutatók rendelkezésére mobil laboratóriumot.

Graziano Ranocchia a legújabb eredményekről a Nápolyi Nemzeti Könyvtárban tartott tájékoztatóján elmondta: a tekercsekből kiderül, hogy

a Krisztus előtt 347-ben elhunyt ókori görög filozófust az Akadémia területén egy számára fenntartott privát kertben temették el, a Múzsák szentélye közelében.

A megfejtett szövegek fényt derítettek arra is, hogy Platónt vagy Krisztus előtt 404-ben adták el rabszolgának Éjina szigetén, amikor meghódították a spártaiak, vagy pedig 399-ben, közvetlenül Szókratész halála után. Mindeddig a történészek úgy tudták, hogy Platónt Krisztus előtt 387-ben vetették rabszolgasorba Szicíliában, I. Dionüsziosz szürakuszai türannosz udvarában.

Borítókép: A Vezúv (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.