NATO-hadgyakorlat miatt figyelmeztette Moszkva Európát

Az oroszok nem nézik jó szemmel a közelükben zajló NATO-hadgyakorlatot.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 04. 24. 8:49
Katonák a Nordic Response (Északi Válasz) kódnevû NATO-hadgyakorlaton a Finnország északi részén fekvő Kilpisjarviban 2024. március 9-én, a hadgyakorlat ötödik napján. Fotó: Heiko Junge Forrás: MTI/EPA/NTB
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finn–orosz határon kezdődik napokon beül NATO-hadgyakorlat, melynek kapcsán súlyos figyelmeztetést fogalmazott meg Oroszország. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek úgy fogalmazott,

az orosz határok közelében végrehajtott NATO-manőverek növelik az esetleges katonai incidensek kockázatát.

Egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy a Finnország területén sorra kerülő harci kiképzés egy Oroszország elleni hibrid háború része. Elmondása szerint Moszkva a maga részéről szorosan figyelemmel kíséri „a kollektív Nyugat agresszív akcióit”. 

Kétségtelenül minden szükséges politikai és haditechnikai intézkedést megteszümk annak érdekében, hogy megállítsuk az országunk védelmi képességét fenyegető veszélyeket.

– nyilatkozta Zaharova.

Tervek szerint az Arrow 24 nevű hadgyakorlatot április 26. és május 14. között rendezik meg a finn–orosz határtól mintegy 240 kilométerre fekvő Niinisalo nevű város közelében. A gyakorlatban előreláthatóan 2600 katona fog részt venni – köztük sorkatonák is –, és hozzávetőlegesen háromszáz nemzetközi katona is csatlakozik hozzájuk, többek közt az Egyesült Királyságból és Észtországból.

A gyakorlatot Juhana Skytta finn ezredes fogja vezetni. A gyakorlat célja a gépesített egységek együttműködésének erősítése lenne a szövetséges csapatokkal. Másik célkitűzés pedig a védelmi erők közös tüzeinek fejlesztése lenne.

Finnország 2023. április 4-én lett a NATO 31. tagállama.

Borítókép: Katonák a Nordic Response (Északi válasz) kódnevű NATO-hadgyakorlaton a Finnország északi részén fekvő Kilpisjärviban 2024. március 9-én, a hadgyakorlat ötödik napján (Fotó: MTI/EPA/NTB/Heiko Junge)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.