Putyin mire készülhet a brutális mennyiségű fegyverrel?

A német védelmi miniszter szerint jóval több fegyverrel rendelkezik Oroszország, mint amennyire az ukrajnai háborúban szüksége van. Vlagyimir Putyin orosz elnök nem az óvatosság miatt raktároz be – mondta a német tárcavezető.

2024. 04. 26. 9:09
KOTYAKOV, Anton; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2024. április 10. Vlagyimir Putyin orosz elnök az Anton Kotyakov orosz munkaügyi miniszterrel folytatott megbeszélése közben a moszkvai Kremlben 2024. április 10-én. MTI/AP/Kreml/Szputynik pool/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország már most is több fegyvert és katonai felszerelést gyárt, mint amennyire szüksége van az Ukrajna elleni háborúhoz. Vlagyimir Putyin megtölti fegyverraktárait – jelentette ki Boris Pistorius német védelmi miniszter.

Boris Pistorius szövetségi védelmi miniszter Putyin terveire figyelmeztet. (Fotó: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance az AFP-n keresztül)
Boris Pistorius szövetségi védelmi miniszter Putyin terveire figyelmeztet. (Fotó: DPA/AFP/Kay Nietfeld)

A nyugati erőfeszítések ellenére Oroszország növeli a fegyvergyártásba fordított befektetéseit, és 2024-es költségvetésének rekord részét fordítja katonai szükségletekre – írja a The Kyiv Independent ukrán hírportál.

Ahogy Moszkva átváltott a hadigazdaságra, „az újonnan előállított termékek nagy része vagy egy része már nem a frontra kerül, hanem a raktárakban végzi" – mondta Pistorius egy műsorban.

Putyin egyéb tervei

A német miniszter óva intett attól, hogy azt gondolják, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök csak óvatosságból halmoz fel fegyvereket. Ehelyett a Kreml főnökének más tervek lehetnek a fejében – tette hozzá Pistorius. Az orosz fegyvergyártás hátrányos helyzetbe hozta Ukrajnát a csatatéren, lehetővé téve az orosz csapatok számára, hogy egyes területeken 10:1 arányban túlszárnyalják az ukrán védőket.

Ukrajna e tekintetben nehezen tud lépést tartani Oroszországgal, mivel az ukrán és a szövetséges katonai termelési kapacitások gyakran elmaradnak az oroszoktól – jegyzi meg a lap.

A CNN márciusi jelentése szerint Oroszország háromszor annyi tüzérségi lövedéket gyárt, mint amennyit Washington vagy az EU Kijevnek tud biztosítani.

Az ARD televíziónak adott interjújában megkérdezték Boris Pistoriustól, osztja-e a balti országok félelmét, miszerint Oroszország néhány éven belül megtámadhatja a NATO-tagállamok területét. Erre azt válaszolta, hogy nincs kristálygömbje ahhoz, hogy megjósolja a jövőt.

De a katonai szakértők és a fegyverszakértők azt mondják, hogy Oroszország növeli fegyvertermelését

 – mondta.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök az Anton Kotyakov orosz munkaügyi miniszterrel folytatott megbeszélése közben a moszkvai Kremlben 2024. április 10-én (Fotó: MTI/AP/Kreml/Szputynik pool/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.