Rémálommá válhat a párizsi olimpia

Három hónappal a 2024-es olimpia előtt felkészületlenség jellemzi a szervezést, a biztonságért felelős szakértők terrorcselekményektől és kibertámadásoktól is tartanak.

Forrás: Politico2024. 04. 25. 8:54
MACRON, Emmanuel
Plaisir, 2024. április 24. Emmanuel Macron francia elnök a Varietes Club jótékonysági labdarúgó-mérkõzésén készül játszani a Párizs melletti Plaisir Bernard Giroux Stadionjában 2024. április 24-én. A találkozóval kórházban ápolt gyermekeket támogatnak. MTI/EPA/Reuters pool/Benoit Tessier Fotó: Benoit Tessier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök azt ígérte, hogy a 2024-es párizsi olimpia megnyitóünnepsége a Szajna partján „a szépség, a művészet, a sport és értékeink ünnepe lesz”. Azonban Franciaország biztonsági apparátusa szerint inkább egy rémálomhoz kezd hasonlítani az esemény megszervezése.

Április elején az elnök először vetette fel annak a lehetőségét, hogy az olimpia megnyitóját a Szajnától távolabbra eső nemzeti stadionba helyezzék át. A Párizs szívében kanyargó Szajna túl könnyű célpont mesterlövészeknek és halálos lőszerekkel megrakott drónoknak. 

A francia hatóságok az Iszlám Állam szélsőséges csoportjainak támadásától, és az oroszok által támogatott kibertámadásoktól is tartanak.

Nem titok: Franciaország együtt él a terrortámadások fenyegetésével!

nyilatkozta a Politicónak Bruno Le Ray, a párizsi olimpiai bizottság biztonsági vezetője és egykori magas rangú katonai tisztviselő. 

Hozzátette, hogy egy külön olimpiai hírszerző szolgálatot hoztak létre, amely a terrorfenyegetésekről gyűjtött információt összesíti. 

A kezdetektől azzal számoltunk, hogy fennáll a terrorfenyegetés. Minden felszerelés, az építéstől kezdve, ezt a tényt tükrözi

–tette hozzá.

 A nyitóünnepségen résztvevők számát már most a felére csökkentették, így jelenleg háromszázezer főnél tart, valamint szigorítottak a belépési követelményeken is. 

Vagy ez a megoldás, vagy lemondhatunk a megnyitó ünnepségről

–nyilatkozta Gerald Darmanin belügyminiszter.

Az esemény biztonságos megszervezésével kapcsolatban már most adódtak problémák és történtek incidensek. Február óta a francia közmédia három különálló olyan esetről számolt be, ahol az olimpia szervezésével kapcsolatos biztonsági kérdéseket tartalmazó laptopokat loptak el. Az ügyészség szerint nem egyértelmű, hogy ezek az ismétlődő bűncselekmények összefüggnek-e egymással vagy véletlenszerűek voltak. 

A francia belügyminiszter tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint felkészületlenség jellemezné az esemény szervezését. 

Minden egyes nap azon dolgozom, hogy ez a megnyitó ünnepség a francia büszkeség pillanata legyen

– mondta Darmanin a Le Parisiennek adott interjúban április elején.

A terrorizmus bárkit érinthet, bármikor. És ironikus módon, amíg a szigorú biztonsági intézkedések működnek, ezek a nagyszabású események kétségtelenül a legbiztonságosabb helyek közé tartoznak. A megnyitó ünnepség azonban csak egy a számos biztonsági kihívás közül

– mondta Gérard Lacroix, a francia szárazföldi és légvédelmi és biztonsági iparágak csoportja (GICAT) biztonságért felelős vezérhelyettese.

Amikor Franciaország megkapta a lehetőséget, hogy szervezője legyen a nagyszabású események, a GICAT javaslatot nyújtott be a kormánynak, amely feltérképezte az esemény biztonsági igényeit (ideértve a drónok elleni felderítési technológiát és a tömegellenőrzési intézkedéseket), amelyeket a GICAT szerint a francia kormány nem vett figyelembe. 

Nagyon elfoglaltak vagyunk… Öt éve dolgozunk ezen a javaslaton, de a francia kormány nem követte a javaslatokat. Most már túl késő, csak reménykedni tudunk

– mondta Lacroix.

Az esemény biztonságának felügyeletét megosztják állami és magánvállalkozások között, összesen 22 ezer ügynököt biztosítanak cégek, és további 45 ezer katonát és rendőrt vetnek be a környező területeken. A francia adófizetők már most attól tartanak, hogy nekik kell fedezni az esemény biztonsági költségeit. 

A Nemzeti Számvevőszék elnöke, Pierre Moscovici márciusban azt mondta, hogy a kiadások 3 és 5 milliárd euró közé eshetnek, ami meghaladja az eredeti becsléseket.

Anthony Caillé, a CGT rendőrszakszervezet vezetője elmondta, hogy a belügyminisztérium nem vonta be őket semmilyen biztonsági tájékoztatóba. 

Már megküzdöttünk a rendőri erőszak elleni tüntetésekkel, a terrortámadások két hullámával és a nyugdíjreform elleni tiltakozásokkal. Teljesen ki vagyunk merülve

– mondta Caillé.

Franciaországban a rendőrök nem sztrájkolhatnak, de az elmúlt években egyes körzetekben a betegszabadságok növekedését a tiltakozás álcázott formájának tekintették. Caillé figyelmeztetett, hogy ez megismétlődhet az olimpia ideje alatt is. 

A francia kiberbiztonsági ügynökség (ANSSI) is készült az eseményre az elmúlt két évben. Egy februári sajtótájékoztatón Emmanuel Macron kijelentette, hogy „Vlagyimir Putyin Oroszországa a világ destabilizációjának szisztematikus szereplőjévé vált”, és hogy az orosz kibertámadások agressziók Franciaország ellen.

Nem az a célunk, hogy száz százalékban blokkoljuk az olimpia alatt bekövetkező támadásokat. A cél a támadások többségének kivédése, a biztonsági szint emelése által

– mondta Vincent Strubel, az ANSSI igazgatója.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök a Varietes Club jótékonysági labdarúgó-mérkőzésén készül játszani a Párizs melletti Plaisir Bernard Giroux Stadionjában 2024. április 24-én. A találkozóval kórházban ápolt gyermekeket támogatnak. (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Benoit Tessier)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.