Audrey Hepburn – jószolgálati nagykövet és Oscar-díjas színésznő

Ma lenne 95 éves az Álom luxuskivitelben sztárja. A Hollywoodot meghódító Oscar-díjas színésznő az UNICEF jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedett. Milyen filmek hozták meg Audrey Hepburn számára az áttörő sikert? Születésnapja alkalmából ennek járunk utána.

2024. 05. 04. 8:00
Drole de frimouse
2024. május 4-én lenne 95 éves Audrey Hepburn. Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Audrey Hepburn 1929. május 4-én Belgiumban született és 1993-ban Svájcban hunyt el. Gyermekkorának jelentős részét egy Londonhoz közeli bentlakásos iskolában töltötte, majd a világháborút követően a Rambert balettintézet növendéke lett. A modellkedés, színészkedés és táncolás töltötte ki életét, később viszont a filmezés és a jótékonykodás ragadta magával.

Audrey Hepburn a filmezés mellett jelentős karitatív tevékenységével is kivívta az emberek szeretetét.
Audrey Hepburn a filmezés mellett jelentős karitatív tevékenységével is kivívta az emberek szeretetét. Fotó: Collection ChristopheL via AFP

Audrey Hepburn útja Belgiumtól New Yorkig

Táncosként a színpadra lépése nyitotta meg számára a kapukat: Colette, francia írónő, varietéművész és újságíró hatására elvállalta a Gigi címszerepét – így került az ifjú, tehetséges és törékeny lány New Yorkba, ahol egyhamar a Brodway, a színházi negyed üdvöskéjévé avanzsált. 

Filmes szerepek

Ezután a filmes szerepekre sem kellett sokat várnia. Számos moziban feltűnt: első filmes főszerepéért rögtön Oscar-díjjal jutalmazta a szakma.

A Római vakációt 1953-ban mutatták be, a fekete-fehér romantikus filmet William Wyler rendezte. Audrey Hepburn olyan színészekkel játszott együtt, mint Gregory Peck többszörös Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai színész, akit a közönség a Ne bántsátok a feketerigót! című 1962-es kultikus filmből is ismerhet.

Újabb szerepek

A filmszerepek az Oscar-díjat követően sem kerülték el. Játszott az Egy apáca történetében, ebben nyújtott alakításáért újra Oscar-díjra jelölték. Az egyik legemlékezetesebb szerepét az Álom luxuskivitelben című vígjátékban nyújtotta – a történet Truman Capote Reggeli a Tiffanynál című regényének filmes adaptációja. Érdekesség, hogy a szerepért kapott gázsija miatt Audrey Hepburn a kor második legjobban fizetett színésznője lett. A történet olyan népszerűségre tett szert, hogy Broadway-musicalt is készítettek belőle, amihez a zenei anyagot nem mást, mint Bob Merrill írta – a produkciót a 2010-es években a londoni színházi negyedben is játszották.

Az UNICEF nagykövete

Jószolgálati nagykövetként 1988-ban csatlakozott az UNICEF-hez és rögtön Etiópiába indult misszióba. Többévnyi alázatos és kitartó munkájáért 1992-ben az Amerikai Egyesült Államok a legmagasabb polgári kitüntetésben részesítette és Elnöki Szabadság-érdemrendet adományoztak neki.

Betegsége

Rákos megbetegedésére egy missziót követően derült fény: az orvosok nem sok további életidőt ígértek neki, ezért akaratának megfelelően Európába utazott és a svájci otthonában tért végső nyugalomra. Két fia született, akik alapítványt alapítottak, ami Audrey Hepburn tevékenységét folytatja.

Egy jószolgálati nagykövetként végzett munka után, az afrikai útjáról hazatérve tudta meg, hogy rákos. Az orvosok alig három hónapot jósoltak neki. A színésznő ekkor csak annyit kért, hogy ezt az időt az otthonában, Svájcban szeretné tölteni. 1993. január 20-án halt meg a Boden-i tó mellett. Végakaratának megfelelően két fia, Sean és Luca megalapította az Audrey Hepburn Gyermek Alapítványt, így vagyonának nagy részét a világ éhező gyermekeinek javára fordítják

írja a Múlt-Kor történelmi magazin.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.