Szigorítják a szociális ellátások rendszerét a visszaélések miatt

Több száz millió euró összértékű csalásokra derült fény.

2024. 04. 22. 21:57
euró, pénz, illusztráció (Forrás: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg a külföldi állampolgároknak hat hónapot kell Franciaországban tölteniük ahhoz, hogy családi ellátásban és minimális öregségi nyugdíjban részesülhessenek, ezt az időszakot hosszabbítják meg 2025-ben további három hónappal – számolt be róla a Valeurs Actuelles francia hírportál. A családi ellátások közé tartozik a gyermekszületési támogatás és a családi pótlék. Ez az intézkedés azonban nem érint bizonyos ellátásokat, például az egyetemes egészségvédelmet, amely az általános egészségbiztosítást váltja fel. 

A szigorításokra a szociális juttatásokkal való visszaélések miatt volt szükség. A hírportál emlékeztetett, hogy a kormány 2023-ban mutatta be új tervét a csalások elleni küzdelemre, miután 

2022-ben a társadalombiztosítási csalások összege 351 millió eurót tett ki, szemben a 2021-es 309 millió euróval.

Az Országos Családi Támogatási Alap (Cnaf) akkor azt közölte, hogy a csalások számának növekedése nem annyira a csalók számával függött össze, hanem azzal, hogy fokozták az ellenőrzéseket. 2022-ben 134 653 ellenőrzést végeztek a kedvezményezettek otthonában, 10 ezerrel többet, mint 2021-ben.

Akkor a csalások 60 százaléka az úgy nevezett „RSA”, szociális jóléti segélyeket érintette, a foglalkoztatási támogatások a csalások 13 százalékát, a fogyatékkal élő felnőttek támogatása a visszaélések 3 százalékát, a lakhatási támogatás pedig a csalások 12 százalékát adta. 

A csalás elleni küzdelemmel foglalkozó nemzeti szolgálat (SNLFE) 14 ezer ellenőrzést végzett, amelynek eredményeképpen 69,4 millió eurónyi jogosulatlan kifizetést fedeztek fel, amelyek 58 százaléka bizonyult szándékos csalásnak, és nem a kedvezményezettek jóhiszeműségéből vagy feledékenységéből eredő hibákhoz kapcsolódott – tette hozzá a Franceinfo hírportál.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.