Döbbenetes videókon, hogyan rabolnak Európában a migránsok

Európa-szerte több mint ötvenezer kísérő nélküli kiskorú migráns tűnt el a hatóságok elől. Ezek a migránsok 2021 és 2023 között érkeztek Európába, és állami gondozásban voltak.

2024. 05. 01. 17:44
Több tízezer kiskorú migráns tűnt el eddig a hatóságok elől Európában (Fotó: AFP/Tiziana FABI)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy biztonsági kamera rögzítette azt az esetet, amikor egy illegális migráns késsel megfenyegetett egy bolti előadónőt Spanyolországban, majd kirabolta az üzletet.

Az alábbi videó is egy spanyolországi kisboltban készült, egy vélhetően afrikai migráns rátámadt az eladóra, majd kirabolta a pénztárgépet. Mialatt a migráns fojtogatja az eladót, arra kényszeríti, hogy mutassa meg neki, hogyan nyílik ki a pénztárgép.

A muszlim bevándorlók az Egyesült Királyságban dzsiháddal akarják megdönteni a brit kormányt, és egy kalifátust akarnak létrehozni a saría törvényével. Egyre gyakrabban mondják ki ezt a migránsok különböző közösségi oldalakon és műsorokban, mégsem tesznek semmit ellenük. Az alábbi videóban egy beszélgetős műsort láthatunk, ahol két muszlim férfi azt pedzegeti, hogyan lehetne átvenni a hatalmat.

Európában újabban a kísérő nélküli migránsok okoznak fejtörést a hatóságoknak. 2023 szeptemberében késő este a német–lengyel határ közelében a német rendőrök megállítottak egy svéd rendszámú Mercedes furgont: a volánnál egy 15 éves szíriai fiú ült.

A rakterében nem dobozok vagy csomagok voltak, hanem 27 szíriai és jemeni menekült, akiket Németországba akartak csempészni. A szíriai fiúnak nem volt idegen Németország. Két évig menekültként élt ugyanis egy türingiai gyermek- és ifjúsági központban. Mint kiderült, 13 éves korában, egyedül érkezett Németországba.

Miután egy befogadóközpontban regisztrálták, az ilyen kísérő nélküli kiskorúakat szétosztják, és az ifjúságvédelmi hivatalok szállásain helyezik el őket. Leggyakrabban azonban megszöknek a migránsok, és Európa valamelyik szegletébe utaznak, így teljesen eltűnnek a hatóságok elől.

Jelenleg 51 433 kiskorú menekültet tartanak számon Európa-szerte. Három évvel ezelőtt ez a szám 18 300 körül volt.

A felmérés során egyes országok, például Olaszország és Ausztria különösen drasztikus számadatokról számoltak be – egyenként több mint húszezer gyermek és fiatal eltűnéséről –, mások, például Spanyolország és Görögország egyáltalán nem gyűjtenek adatokat a kísérő nélküli migránsokról.

Jelenleg nincsenek európai szintű iránymutatások a kísérő nélküli kiskorúak sorsára vonatkozó információk nyilvántartására és cseréjére. A migrációért és belügyekért felelős uniós biztos, a svéd Ylva Johansson ezért nem tud nyilatkozni az eltűnt fiatal menekültek igen magas számáról.

Nincs tudomásom arról, hogy a számadatok helyesek-e. Annyit mondhatok, hogy Európában elromlott a migrációs rendszer

– mondta az Rbb24 Recherche-nak adott exkluzív interjúban, hozzátéve, hogy ha kiskorú migránsok eltűnnek a hatóságok felügyelete alól, akkor eltűntként kell őket bejelenteni. Néhányan néhány nap múlva újra felbukkannak, egy másik városban vagy településen.

Az egésznek súlyos következményei is lehetnek, erre figyelmeztet Theresa Keil, a Német Gyermekalap munkatársa a német sajtó szerint. Úgy vélte, ha a migránsokat eltűntnek tekintik, akkor azt kell feltételeznünk, hogy különleges kockázatoknak vannak kitéve, például bűnszervezetekbe szervezhetik őket, ahol akár radikalizálódhatnak is.

Borítókép: Több tízezer kiskorú migráns tűnt el eddig a hatóságok elől Európában (Fotó: AFP/Tiziana Fabi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.