Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ilyen állapotban van most a meglőtt Robert Fico + videó

A szlovák miniszterelnököt egy baloldali költő lőtte meg az utcán.

2024. 05. 15. 21:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Fico miniszterelnök egy kiváló kórházi csapat kezében van, ők gondoskodnak az egészségéről – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a besztercebányai kórházban tartottak a szlovák kormány tagjai azután, hogy a kormányfőt többször meglőtte egy hetvenegy éves baloldali költő a nyitrabányai kihelyezett kormányülés helyszínén. 

A miniszterelnök egészségi állapota még mindig kritikus, még mindig a műtőben van. Ugyanakkor hiszem, hogy minden jóra fog fordulni. Szorítok neki, és sok erőt kívánok az egészségügyi személyzetnek is, akik ezekben a pillanatokban valóban az életéért küzdenek

– fogalmazott Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter.

– Szeretnék felszólítani minden polgárt, aki e példátlanul álságos cselekedetet követően a közösségi hálózatokon terjeszti ezt a gyűlöletet, hogy azonnal hagyja abba. Figyelmeztetni szeretném őket, hogy a bűnüldöző hatóságok cselekedni fognak, és egyetlen olyan cselekmény sem marad büntetlenül, amely erre a gyűlöletkeltő cselekedetre buzdít és azt szentesíti. Most nem ennek a merényletnek a szankcionálásáról beszélek, hanem minden állampolgárhoz szeretnék szólni  – fogalmazott Matús Sutaj-Estok belügyminiszter. 

Hozzátette:

A gyűlöletre nem a gyűlölet a válasz, és nem is lehet az. Ezért kérek mindenkit, hogy hagyják abba a közösségi oldalakon és a médiában is a gyűlölettől izzó támadásokat és megnyilvánulásokat, amelyek egyik vagy másik politikai tábor ellen irányulnak.

Az elkövetkező napokban minden alkotmányos tisztségviselő védelmét meg fogják erősíteni. Megerősítik a rendőrség védelmét a média számos képviselője, de a nem alkotmányos tisztségviselők és a kormánykoalíció, valamint az ellenzék képviselői esetében is. Mert ami elszabadult, ami elvetette azt a gyűlöletet, amit sokan önök közül, az mára fátyolossá vált – fűzte hozzá a miniszter, majd így folytatta:

Itt állunk lassan egy polgárháború küszöbén, mert ilyen gyűlölködő megjegyzések hangzanak el ma a közösségi médiában. Mindent meg fogunk tenni, hogy garantáljuk az alkotmányos tisztségviselők, a támadás alatt álló politikusok, az ellenzék és az összes újságíró biztonságát. Tehát kérem, nyugodjanak meg, ne szítsuk ezt a gyűlöletet. Arra fogom kérni a miniszterelnök-helyettest is, hogy holnap hívja össze a biztonsági tanácsot is, hogy számba vegyék a mai helyzetet, amely, ismétlem, a legszomorúbb nap a demokrácia számára egész Szlovákiában

– tette hozzá a belügyminiszter.

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.