Mivel győzhetik meg Putyint az orosz–ukrán háború befejezéséről?

Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem lehet a diplomácia eszközeivel meggyőzni az ukrajnai háború befejezésének szükségességéről – jelentette ki egybehangzóan Radoslaw Sikorski lengyel és Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán a nyugat-lengyelországi Slubicében.

Forrás: MTI2024. 05. 01. 18:40
Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: AFP/GAVRIIL GRIGOROV) Fotó: Fotó: AFP/GAVRIIL GRIGOROV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két külügyminiszter a Lengyelország európai uniós (EU) csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt Slubicében. A közös sajtóértekezleten Sikorski az ukrajnai háború diplomáciai úton történő befejezésének esélyei iránt tudakoló újságírói kérdésre elmondta: Putyin elnökkel az a gond, hogy nem tartja be szavát, teljesen hiteltelen.

Mint emlékeztetett, az 1994-es budapesti memorandum értelmében Ukrajna lemondott az atomfegyverek tárolásáról, ennek fejében az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Oroszország az ukrán területi egység és szuverenitás tiszteletben tartására kötelezte el magát.

Putyin ratifikálta a határokról szóló szerződést Ukrajnával – folytatta Sikorski.

Nehéz hinni valakinek, aki lényegében azt mondja, hogy megszegte az előző megállapodásokat, de egy újabbat már betart

– fogalmazott a lengyel diplomácia vezetője. Érvelt azzal is, hogy többen, köztük Zbigniew Rau előző lengyel külügyminiszter diplomáciai úton próbálta lebeszélni az orosz elnököt az orosz–ukrán háborúról.

Putyin, mint kiderült, csak a nyers gazdasági és katonai erőre van tekintettel

– jelentette ki Sikorski. Hozzátette: éppen ennek felhasználásával az orosz elnököt meg kell győzni arról, hogy a háború megnyerhetetlen. Annalena Baerbock német külügyminiszter elmondta: ő ugyanúgy értékeli a helyzetet, mint lengyel kollégája. 

Két és fél éve a fél világ mást sem tesz, csak diplomáciai úton próbálja meggyőzni Putyint, hogy ne okozzon még több szenvedést Ukrajnának

– jelentette ki. A német külügyminiszter fontosnak nevezte, hogy Európa ne támogassa az orosz gazdaságot. Az EU ezért újabb szankciócsomagot készít elő – erősítette meg Baerbock.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: AFP/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.