A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Folyamatosan „falba veri a fejét” az ukrán külügyminiszter

Az Egyesült Államok újabb Patriot rakétapajzs Ukrajnába küldését fontolgatja, és a szövetségeseket is nyomatékosan arra ösztönözné, hogy hasonló légvédelmi rendszereket szállítsanak Ukrajnának, mondta Kijevben az amerikai külügyminiszter.

Forrás: Bloomberg2024. 05. 15. 12:57
Joint briefing of Foreign Ministers of Latvia and Ukraine
Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert a lett külügyminiszterrel, Baiba Braze külügyminiszterrel közös tájékoztatón láthatjuk Kijevben, 2024. április 26-án. Fotó: Kyrylo Chubotin Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap meglepetésszerűen, vonattal érkezett Kijevbe Antony Blinken amerikai külügyminiszter. A látogatás célja, hogy az Egyesült Államok kifejezze szolidaritását Ukrajnával az egyre erősödő orosz nyomással szemben.

A tárgyalásokon Zelenszkij megköszönte Blinkennek az amerikai kongresszus által a múlt hónapban elfogadott katonai segítségnyújtási csomagot, egyben több fegyver, különösen légvédelmi rendszerek szállítására kérte.

Az Egyesült Államok egyetlen üteg és radar küldését vállalta egy neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint. Ukrajna európai szövetségesei is dolgoznak azon, hogy további légvédelmi rendszereket küldjenek Kijevnek a saját készleteikből, írta hivatalos forrásokra hivatkozva a Bloomberg.

Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajnának két Patriot rendszerre lenne szüksége csak Harkov számára. Ukrajna korábban több szövetségeshez is folyamodott az egymilliárd dollár értékű Patriot rakétarendszer és más légvédelmi rendszerek beszerzéséért. 

Az Egyesült Államok 2022-ben bejelentette, hogy egy Patriot rendszert küld, és folyamatosan rakétákkal látja el az országot, hogy a két másik rendszert is ellássa. Németország a múlt hónapban vállalt kötelezettséget egy másik Patriot rendszer küldésére.

A 3. Nemzetbiztonsági Ezred katonái egy Patriot légelhárító rakétarendszer mellett állnak a National Guardian hadgyakorlat alatt a munsteri katonai gyakorlóterületen található tankképző iskolában. (Fotó:  dpa Picture-Alliance/AFP Philipp Schulze)
A 3. Nemzetbiztonsági Ezred katonái egy Patriot légelhárító rakétarendszer mellett állnak a National Guardian hadgyakorlat alatt a munsteri katonai gyakorlóterületen található tankképző iskolában. Fotó:  dpa Picture-Alliance/AFP Philipp Schulze

A Patriot előállítása és karbantartása is költséges, és a több tucatnyi használatban lévő rendszer nagy része már foglalt. Ez egyre nagyobb frusztrációt vált ki az ukrán tisztviselőkből, akik azzal érvelnek, hogy az európai szövetségesek átadhatnák számukra a nem használt rendszereik egy részét.

Dmitro Kuleba Ukrajna külügyminisztere Kijevben, 2024. május 14-én. (Fotó: NurPhoto/AFP/STR)
Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere Kijevben, 2024. május 14-én. Fotó: NurPhoto/AFP/STR

Úgy érzem, hogy a saját fejemet verem a falba

–nyilatkozta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter áprilisban a Washington Postnak.

„A diplomácia e téren nem működik, úgy érzem, folyamatosan falakba ütközöm. Egyszerűen nem értem.”

Egy Patriot-üteg radarokat és vezérlőállomásokat tartalmaz, amelyek azonosítják, követik és célba veszik az ellenséges fegyvereket, rakétaindító állásokat és támogató járműveket. A rendszer rakétáit a Lockheed Martin gyártja, a Raytheon Technologies pedig a rendszer radar- és földi irányító elemeit.

Az új Patriot rendszerre szánt forrásokat valószínűleg a kongresszus által nemrégiben jóváhagyott 61 milliárd dolláros támogatási csomagból finanszíroznák.

Volodimir Zelenszkij (b) ukrán elnök köszönti Antony Blinken (j) amerikai külügyminisztert 2024. május 14-i kijevi találkozójuk előtt. (Fotó: AFP/Brendan SMIALOWSKI)
Volodimir Zelenszkij (b) ukrán elnök köszönti Antony Blinken amerikai külügyminisztert 2024. május 14-i kijevi találkozójuk előtt. Fotó: AFP

A Patriot és a többi modern légvédelmi rendszerek az élet védelme mellett olyan biztonsági ernyőt jelentenének az ukránoknak, ami alatt a polgárok dolgozhatnak és végezhetnék mindennapi életüket

– mondta Blinken kedden Kijevben.

– Ezért dolgozunk fáradhatatlanul a szövetségesekkel azon, hogy minél több légvédelmi rendszert szerezzünk be, méghozzá gyorsan – tette hozzá.

Az Egyesült Államok arra ösztönözné a szövetségeseket, hogy prioritásként kezeljék a Patriot rendszerek Ukrajnába küldését – mondta hétfőn Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó is. Ukrajna légvédelmének megerősítése a Fehér Ház számára a nemzetbiztonsági csomag kongresszusi elfogadása óta kiemelt prioritás, fogalmaz a Bloomberg.

 

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a lett kollégájával, Baiba Brazéval közös tájékoztatón Kijevben 2024. április 26-án (Fotó: NurPhoto/AFP/Kyrylo Chubotin)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.