Orosz–ukrán háború: valódi tűzharc egy katona szemével + videó

A háború legkegyetlenebb oldalát mutatják a közösségi oldalakon megjelenő videók.

2024. 05. 01. 21:42
A katonák a legnagyobb rémálmaikat élik át az orosz–ukrán háborúban (Fotó: NurPhoto via AFP/Nina Liashonok)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szörnyű videókat tesznek közzé az X közösségi oldalakon. Az alábbi felvétel lehetne egy részlet egy háborús filmből is, azonban ez maga a valóság: az orosz–ukrán háború. Egy intenzív tűzharcot vett fel az egyik ukrán katona sisakjára rögzített kamera, mielőtt rajtaütöttek az orosz állásokon.

Eközben az amerikai külügyminisztérium egy közleményben azt állította, hogy Oroszország megsértette a nemzetközi vegyifegyver-tilalmi egyezmény (CWC) rendelkezéseit klórpikrin bevetésével ukrán csapatok ellen, illetve tömegoszlató vegyületek harcászati alkalmazásával.

Az ilyen vegyületek használata nem elszigetelt eset, és feltehetően az orosz erőket azon törekvés hajtja, hogy az ukrán csapatokat kimozdítsák állásaikból és taktikai előnyöket érjenek el a csatatéren

– áll a közleményben. Oroszország eddig nem reagált a vádakra. A klórpikrin a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tiltólistáján szereplő vegyszer, amelyet első alkalommal az első világháborúban vetettek be vegyi fegyverként a német csapatok a szövetségesek ellen. A hágai székhelyű szervezet az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény végrehajtását felügyeli, amely tiltja vegyi anyagok bevetését a fegyveres konfliktusokban. Az amerikai diplomáciai tárca egyben közölte, hogy szankciós listára helyez több olyan orosz állami szervezetet, amelyek Washington álláspontja szerint kapcsolatban állnak Moszkva vegyi-, illetve biológiai fegyver programjával, ideértve egy olyan katonai egységet is, amelyet klórpikrin bevetésével vádolnak.

Borítókép: A katonák a legnagyobb rémálmaikat élik át az orosz–ukrán háborúban (Fotó: NurPhoto via AFP/Nina Liashonok)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.