A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Újabb lépés a világháború felé, titokban érkezhetnek Ukrajnába a NATO-katonák + videó

Egyre nagyobb a lehetősége annak, hogy nyugati katonák harcoljanak az orosz–ukrán háborúban. Olyan politikusok küldenék ugyanis saját csapataikat az oroszok ellen a frontra, mint például Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. A napokban viszont azt közölte Robert Gates, George W. Bush, valamint Barack Obama elnökök védelmi minisztere, hogy a vezető politikusok túl sokat beszélnek, álláspontja szerint néha jobb nem megosztani az állampolgárokkal a terveket.

2024. 05. 20. 13:33
Kanadai katonák Light Armoured Vehicle (LAV) gyalogsági harcjármûveikkel vesznek részt a NATO Defender Europe 2020 elnevezésû mûvelete keretében tartott Steele Brawler gyakorlatozáson a lettországi Daugavpils közelében 2020. április 15-én. Fotó: Valda Kalnina Forrás: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormányunk túl sokat beszél. Néhány más kormány szintén. Néha jobb csak csinálni a dolgokat, és nem beszélni róluk az embereknek. De lehet, hogy ez csak egy régi CIA-s gondolkodása – nyilatkozta Robert Gates volt amerikai védelmi miniszter a CBS News amerikai televíziós hálózat műsorában.

A posztot 2006 és 2011 között töltötte be George W. Bush, valamint Barack Obama volt amerikai elnökök alatt, politikai karrierje előtt pedig 1991 és 1993 között a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója volt. 

Gates az interjúban arra szólított fel, hogy még több fegyvert adjanak az ukránoknak. Ezek a felszerelések pedig minél gyorsabban a harctérre kell jussanak. 

Az igazi kérdés most az, hogy milyen gyorsan tudjuk a kezükbe juttatni azokat a felszereléseket, amelyekre az ukránoknak szükségük van, kezdve a légvédelemmel, de a tüzérséggel és rakétákkal együtt

– mondta a háborúpárti politikus. Hangsúlyozta, fontos, hogy szó szerint az ukránok kezébe kerüljenek a fegyverek a következő hetekben, mert ez az orosz offenzíva májusban és júniusban várható. 

És ezért most az a kritikus kérdés, hogy mennyire sürgetjük meg, hogy ezek a felszerelések Ukrajnába és az ukránok kezébe kerüljenek, hogy feltartóztathassák ezt az orosz offenzívát, és szilárd védelmi vonalat hozhassanak létre keleten

 – húzta alá az amerikai politikus.

Nyugati csapatok Ukrajnában, titokban

A beszélgetés során kitértek arra a kérdésre is, melyet egyre többször lehet hallani az utóbbi időben, mégpedig a NATO-tagállamok erőinek Ukrajnába küldésére.

Gates felidézte azt is, amikor először Emmanuel Macron francia köztársasági elnök jelentette be, hogy nem szabad kizárni francia katonák Ukrajnába való telepítését. – Valószínűleg több olyan európai vezető is volt, aki majdnem szívrohamot kapott – reagált az államfő kijelentéseire. 

És néhány más kormány is túl sokat beszél. Néha jobb, ha egyszerűen megteszel dolgokat, és nem mondod el másoknak, hogy csinálod. 

Ezzel arra utalt a volt védelmi miniszter, hogy gyakorlatilag titokban Ukrajnába mehetnek a nyugati katonák. Mégpedig úgy, hogy arról a közvélemény ne is tudjon. Gates arról is beszélt, hogy valószínűleg még több kiképzés kell majd az ukrán csapatoknak, hiszen az új sorozási törvény miatt gyakorlatilag olyanok kerülnek a frontra, akiknek semmi tapasztalatuk nincs. Ez a kiképzés akár Ukrajnában is történhet. Ez pedig közvetlenül azt jelentheti, hogy a nyugati csapatok a háborús országba mennek.

Az utóbbi időben szinte hetente lehetett hallani arról, hogy Macron után mely országok küldenének katonákat Ukrajnába. Sőt márciusban Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter már arról beszélt, a NATO katonai személyzete már jelen van a háborúban álló országban, részletekbe azonban nem bocsátkozott, nem árulta el, mely országokról van szó. Hasonló álláspontot erősített meg Kaja Kallas észt miniszterelnök is, aki a brit Financial Times gazdasági lapnak arról beszélt, a NATO-tagoknak nem kell attól tartaniuk, hogy a külföldi kiképzőegységek ukrajnai jelenléte miatt a védelmi szövetség háborúba keveredik Oroszországgal.

Vannak olyan országok, melyek már a helyszínen képeznek ki katonákat

– tette hozzá, hangsúlyozva, a kiképzők saját felelősségükre vannak Ukrajnában.

Május elején egyébként Litvánia is bejelentette, kiképzési misszióban kész katonákat küldeni Ukrajnába. A balti országok úgy látják, saját biztonságuk összefügg azzal, hogy Kijev képes lesz-e kiszorítani az oroszokat, mert ha nem, álláspontjuk szerint Putyin a balti térséget veheti először célba.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, Észtország vezetése is arról tárgyal, hogy csapatokat küldjön Ukrajna nyugati részébe, hogy átvegyék az ukrán erőktől a nem közvetlen harci feladatokat. Ezzel lehetőséget adnának Kijevnek, hogy még több saját katonát küldjön a frontra – mondta a Breaking Defense-nek az észt elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Mint a portál írja, az észt hadsereg már hónapokkal ezelőtt belső megbeszéléseket folytatott arról, hogy csapatait Nyugat-Ukrajnába küldheti, távol a frontvonalaktól, hogy átvegyenek néhány nem harci küldetést, hogy felszabadítsák az ukrán csapatokat.

 

Borítókép: Kanadai katonák Light Armoured Vehicle gyalogsági harcjárműveikkel vesznek részt a NATO Defender Europe 2020 elnevezésű művelete keretében tartott Steele Brawler gyakorlatozáson a lettországi Daugavpils közelében 2020. április 15-én (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.