Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Nyugaton súlyosan sérül a médiaszabadság

Azt már megszokhattuk, hogy itthon a Telex, a Hvg, a 444 független médiaként hivatkozik magára. Már több részletes anyagban is bebizonyítottuk, hogy ez nem így van. Most megnéztük, hogy mi a helyzet a liberális lapoknál hivatkozási alapként szolgáló német médiapiaccal. A Tűzfalcsoport elemzése.

Forrás: Tűzfalcsoport2024. 07. 05. 10:38
Axel Springer sets austerity course ahead
Az Axel Springer kiadó logójával ellátott zászlók állnak a kiadó épülete előtt. Fotó: Monika Skolimowska Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy tényleg különálló, független szerkesztőségek működnek-e, ahol nincsenek személyi összefonodások politikusok és médiatulajdonosok között? A válasz meglepő: a német médiahelyzet sokkal korruptabb, mint azt gondolnánk.

 

Ki uralja a nyugati médiát? 

Aki olvassa a nemzetközi sajtót, annak rendre feltűnhetett, hogy a hírek értelmezése és tálalása meglehetősen egyhangú. A nagy nemzetközi lapok lényegében ugyanarról írnak. Ennek hátterében nyilván az ideológiai elköteleződésen túl a médiatulajdonosok állnak.

Ha megnézzük mondjuk Németország médiatulajdonosi szerkezetét, akkor egyből feltűnik, hogy az európai nyilvánosságot alapvetően egy amerikai és német tulajdonosi kör irányítja. Az összes nagy elérésű német médiatermékek mögött két nagy médiacég található, ezek birtokolják a nyilvánosság hatvan százalékát. Ezeknek a cégeknek a tulajdonosai pedig a globális liberális elit tagjai, és nagyon közeli, már -már baráti kapcsolatot ápolnak a mindenkori német vezetéssel.  

Németországot két nagy médiacsoport dominálja, a Bertelsmann és az Axel Springer.  

 

Bertelsmann-/RTL-csoport 

Európa egyik legnagyobb médiakonglomerátuma a magyar RTL-t is tulajdonló Bertelsmann-csoport.  Az Európai Médiatulajdonosi Monitor gyűjtése szerint Franciaországtól, a Baltikumon át egészen Magyarországig vannak érdekeltségei a vállalatnak. Hatalmas médiaportfólióval rendelkeznek, a német, a francia, a luxemburgi, a holland és a magyar RTL-en túl még a spanyol médiapiac fele is az övék. Az alábbi ábra sokatmondó:

Forrás: Tűzfalcsoport

És ezenkívül Bertelsmannék ellenőrzik a világ legnagyobb könyvkiadóját is, amelynek szerzői Michelle Obamától Dan Brownig és Jamie Oliverig terjednek. A cégnek évente közel 18 milliárd eurós bevétele és több mint egymilliárd eurós profitja van. Természetesen a bevételeiket egy alapítványba szervezik ki, így még adót sem kell fizetniük. 

A cég vezetői a háború utáni időszakban gyakorlatilag minden német kancellárral, így Merkellel is személyes kapcsolatot alakítottak ki. A cég, illetve a céggel szorosan együttműködő alapítvány élén egy matriarcha áll, egy bizonyos Liz Mohn, aki az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel írt közös könyvet, és akit Von der Leyen nemrégiben ragyogó fénynek és példaképnek nevezett.

Az Európai Bizottság korábbi főtitkára, Martin Selmayr 2004-ig a Bertelsmann lobbistája volt Brüsszelben. A cég egyébként brüsszeli lobbira milliókat költ. Az alábbi táblázatban jól látható, hogy melyik évben mennyit költöttek el a brüsszeli döntéshozatal befolyásolására. 

Forrás: Tűzfalcsoport

Az Európai Bizottság által közétett adatokból az is kiderül, hogy a médiacsoport vezetői 2023-ban elég sokat találkoztak Vera Jurovával, akivel a médiaszabadság kérdéséről egyeztettek. Tehát a világ egyik legnagyobb médiakonglomerátuma a médiaszabadság kérdéséről egyeztet az uniós biztossal. Korábban a Bertelsmann itthon is aktív szereplő volt, olyan rendezvényeket szerveztek, ahol a Bertelsman Alapítvány vezérigazgatója tartott előadást Bajnai Gordonnak.

Kijelenthetjük, hogy Európa egyik legbefolyásosabb médiavezére személyes jó barátja a német kancellároknak, és az Európai Bizottság jelenlegi elnökével is közösen publikál könyveket, miközben lobbiznak Brüsszelben a média- és sajtószabadság nevében, de van, hogy ők adják az uniós főtitkárt is. A Bertelsmann-csoport természetesen deklarálja, hogy politikailag pártatlanok és függetlenek, de a fenti tények magukért beszélnek. Az egyik legfontosabb médiavállalat, az RTL tulajdonosai német kancellárokkal és az EU bizottságának vezetőjével állnak baráti kapcsolatban.

 

Axel Springer 

A Bertelsmann mellett a másik nagy médiacég az Axel Springer. Ők is szintén Németországban és Kelet-Közép-Európában erősek. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy ők uralják a fél lengyel, a szlovák, cseh, kisebb részben a horvát és a magyar médiapiacokat.

Így néz ki az Axel Springer-birodalom:

Forrás: Tűzfalcsoport

Ők főleg a nyomtatott és az online hírlapok piacán vetették meg a lábukat. Németországban annyira erősek, hogy ha magyar viszonyoknak akarjuk megfeleltetni, akkor úgy néz ki, mintha az övéké lenne a Telex, a Blikk, a 24.hu, a Hvg és a 444 is. Ez a cég adja ki Európa legnagyobb és legolvasottabb lapját, a Bildet, illetve a Politicót. A Politico az a lap, amelyet a brüsszeli elit olvas, és amely komoly befolyással van a brüsszeli döntésekre is. Ezen a lapon keresztül a legkönnyebb befolyásolni az uniós politikát. A lap viszont érdekes módon sohasem volt teljesen európai tulajdonban. Kezdetben tisztán amerikai, most meg már csak részben, de amerikai tulajdonban van.

Az Axel Springer vezérigazgatója és egyik tulajdonosa egy Mathias Döpfner nevű médiavállalkozó. Ő a globális liberális elit teljes jogú tagja, még a 2023-as Bilderberg-meghívotti listán is szerepelt. Az Axel Spingernek Berlinben és New Yorkban is van központja, a tulajdonosi szerkezete viszonylag egyszerű. A többségi tulajdonos egy amerikai globális befektetési társaság, a KKR & Co. A kisebbségi tulajdonos pedig maga a Springer család, azon belül is Friede Springer.

Ő Németország egyik leggazdagabb embere, és az ország nyolcadik leggazdagabb nője. Nem meglepő módon ő szintén Merkel barátnője és egyben leghűségesebb támogatója is. 

Friede Springer wird 80
Friede Springer és Angela Merkel. Fotó: Picture alliance/dpa/dpa-Zentralbild

Olyannyira összefonódott a médiaelit és a politikai elit Németországban, hogy az innen, Magyarországról nézve már-már elképzelhetetlen. Például a médiatulajdonos nyolcvanadik születésnapi partiján ott volt a fél európai elit és a német politikai élet színe-java. 

A Springer tulajdonában lévő lapok számoltak be az eseményről, és azt írták, hogy az ünnepeltet felköszöntötteUrsula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Horst Köhler és Joachim Gauck volt szövetségi elnökök, Christian Lindner pénzügyminiszter, illetve beszédet mondott Olaf Scholz kancellár, aki méltatta Friede Springert. Mint mondta, tiszta meggyőződésű és nagy szívű nő. Scholz azt is hozzátette: „Köszönünk mindent, amit a szabad sajtóért tett és tesz!” 

Tehát amikor Magyarországot azzal vádolják, hogy itt nincs médiaszabadság, akkor mindenképp érdemes Németországra tekinteni. Európa legerősebb államában lényegében totális az együttműködés a politika és a média között. Azért olyan nagy az összhang a politikai üzenetek és a média között, mert az elit teljes mértékben összefonódott. Mind a politikusok, mind a médiatulajdonosok az évek során korrumpálták egymást. Összejátszanak és összezárnak.  

Természetesen az sem elhanyagolható tény, és bizonyos nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet, hogy a német és az uniós médiatérben egyre nő az amerikai befolyás is. Ennek a kivédésére láthatóan még kísérletet sem tesz az európai elit – írja a Tűzfalcsoport elemzése.

 

Borítókép: Az Axel Springer kiadó logójával ellátott zászlók a kiadó épülete előtt (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Monika Skolimowska)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.