Özönlenek Ukrajnába az F–16-osok, most ettől az országtól

Újabb országtól kaphat F–16-os vadászgépeket Ukrajna, ezúttal Norvégia részéről érkezett a felajánlás. Volodimir Zelenszkij már hosszú ideje sóvárog a gépek után. A bejelentés egyébként nem sokkal Hollandia hasonló felajánlása után érkezett. A skandináv ország közlése szerint az F–16-osokat még idén megszállítanák az Oroszországgal háborúban álló országnak.

2024. 07. 10. 16:31
Amerikai F-16-os harci gépek. Fotó: Ronald Wittek Forrás: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Norvégia úgy döntött, hat F–16-os vadászgépet adományoz Ukrajnának. Célunk, hogy 2024-ben megkezdjük a szállítást – jelentette be szerdán az ország munkáspárti miniszterelnöke, Jonas Gahr Store az amerikai Washingtonban, ahová kedden érkezett meg az idei NATO-csúcstalálkozóra.

Álláspontja szerint a vadászgépekkel felerősített légvédelmi rendszerek „létfontosságúak lesznek ahhoz, hogy az ukránok megvédhessék magukat az orosz légitámadásokkal szemben” – idézte a miniszterelnököt a Verdens Gang (VG) nevű norvég napilap.

A kormányfő először tavaly augusztusban beszélt arról, F–16-osokat adna Kijevek, de részleteket akkor nem osztott meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kívánságlistáján már jó ideje szerepelnek az amerikai vadászbombázók, ám ez idáig az országok vonakodtak teljesíteni a kérést. Májusban az államfő az AFP hírügynökségnek adott interjút, akkor arról beszélt, a harci repülőkből mintegy 130 darabra lenne szüksége a hadseregnek. Noha az ajánlatok még jelentősen elmaradtak – a nyugati országok ugyanis száznál is kevesebb gépet ígértek ez idáig –, amennyiben az F–16-osok megérkeznek a háborúban álló országba, az minden bizonnyal az ukrán csapatok előnyére válhat.

Legalábbis a héten arról beszélt egy magas rangú NATO-tisztviselő, egyik fél sem áll készen egy nagy erejű offenzívára – számolt be a Reuters hírügynökség. Közölte, Ukrajnának lőszerre és katonákra is szüksége van.

Nemcsak Norvégia asztalán szerepelt az utóbbi időben az F–16-osok Ukrajnának való felajánlása. Vasárnap Hollandia új külügyminisztere, Casper Veldkamp ígért „haladéktalan” szállítást. „Mivel megkaptuk a jóváhagyást az első F–16-osok szállítására, ezeket haladéktalanul le is szállítjuk” – fogalmazott a tárcavezető. Az amszterdami vezetés összesen 24 gépet ígért Kijevnek, ám a szállítások ütemezésével kapcsolatban még nem adott tájékoztatást Hollandia.

Borítókép: Amerikai F–16-os harci gépek (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.