Csapást rendelhetett el Izrael ellen az iráni legfőbb vezető

Izrael elleni közvetlen támadásra szólított fel az iráni legfőbb vezető válaszul arra a légicsapásra, amellyel Teheránban megölték Iszmail Haníjét, a Hamász palesztin terrorszervezet politikai vezetőjét.

2024. 08. 01. 5:58
Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője
Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője (Fotó: MTI/EPA/Legfõbb iráni vezetõ hivatala)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utasítást adott az Izrael elleni közvetlen csapásra Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője, megtorlásul Iszmail Haníje, a Hamász palesztin terrorszervezet politikai vezetője teheráni meggyilkolására – számol be róla a The New York Times amerikai napilap iráni tisztségviselőkre hivatkozva. A lap szerint az utasítás az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács rendkívüli ülésén hangzott el, nem sokkal azután, hogy Irán bejelentette a palesztin vezető halálát.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője
Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője (Fotó: MTI/EPA/Legfőbb iráni vezető hivatala)

Mint arról beszámoltunk, Iszmail Haníjét hétfőn ölték meg Teheránban. Az iráni média azonnal Izraelt gyanúsította a merénylettel, a zsidó állam azonban egyelőre nem nyilatkozott a merénylettel kapcsolatban.

Áprilisban Irán már indított egy közvetlen légitámadást Izrael ellen, akkor mintegy háromszáz rakétát lőttek ki a zsidó államra, amelyek egy részét az izraeli légvédelem lelőtte. Az egyelőre nem világos, hogy mennyire erőteljes válaszcsapást tervez Irán, és az áprilishoz hasonlóan ismét úgy kalibrálja-e a támadást, hogy elkerülje az eszkalációt.

A közel-keleti helyzet elmérgesedésétől tartva számos ország felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Libanont, több amerikai légitársaság pedig törölte izraeli járatait – írja a Breitbart amerikai hírportál.

Borítókép: Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője (Fotó: MTI/EPA/Legfőbb iráni vezető hivatala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.