Egyre mélyebben belekeveredik felesége korrupciós botrányába a baloldali spanyol miniszterelnök

Pedro Sáncheznek is köze lehet felesége korrupciós ügyeihez. A bíró másodjára, ezúttal már gyanúsítottként hallgatta ki azt a vállalkozót, aki a spanyol kormányfő feleségének ismerőseként több állami szerződést is kapott az elmúlt években.

2024. 08. 02. 6:45
Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök a nyári szünet előtt tartja éves sajtótájékoztatóját a madridi Moncloa Palotában, 2024. július 31-én. (Fotó: JAVIER SORIANO / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Begona Gómezt azzal gyanúsítják, hogy visszaélhetett pozíciójával és közreműködésével állami szerződéseket, támogatásokat és uniós pénzeket ítéltek oda az elmúlt években olyan vállalkozóknak, akiket személyesen ismer. A bíró július közepére idézte be kihallgatásra, de élt jogával és nem beszélt. Pedro Sánchez kormányfő hasonlóan tett és csendben maradt kedden, amikor az ügyet vizsgáló bíró személyesen kereste fel a kormánypalotában, mint tanút, hogy feltegye neki is az üggyel kapcsolatos kérdéseket.

Másodjára is beszélt viszont az a vállalkozó, akit a bíróság egy hónapja még csak tanúként, most viszont már gyanúsítottként hallgatott ki. Carlos Barrabés megerősítette korábbi vallomását, miszerint többször is találkozott Begona GÓmezzel üzleti ügyben, sőt többször járt a kormánypalotában is más üzletemberek társaságában, valamint hozzátette, hogy ezeken rendszerint Pedro Sánchez miniszterelnökkel vitattak meg innovációs kérdéseket. Barrabés kiemelte, hogy volt olyan találkozó is, amelyen Begona Gómez nem volt jelen.

A férfi vállalatai több állami szerződést is kaptak a szocialista spanyol kormánytól, egyet a pandémia idején is, aminek kapcsán Begona Gómez írt számára ajánlólevelet. Barrabés hangsúlyozta a bírónak, hogy ezek nem a cégeiről, hanem a projektjeiről szóltak és szerinte nem befolyásolták a szerződések odaítélését.

A nyomozás során már az is kiderült, hogy Barrabés támogatta Gómez mesterképzésének elindítását a Madridi Complutense Egyetemen, amit szintén vizsgálnak. Sánchez felesége a felsőoktatási intézmény egyik tanszékének társigazgatójaként és oktatójaként dolgozik.

Barrabés közvetlenül azután tett vallomást, hogy a miniszterelnök keddi kihallgatása után az állam jogi képviselete feljelentést tett a bírósági eljárást megindító és az ügyet azóta is vizsgáló Juan Carlos Peinado bíró ellen, mindezt azzal indokolva, hogy így kívánják megvédeni az állami intézmények méltóságát egy olyan ügyben, ami a baloldal szerint hamis híreken alapszik.

A Peinado ellen indított támadást nem hagyták szó nélkül a Sánchez feleségét feljelentő jobboldali szervezetek és a Santiago Abascal vezette Vox sem. Együtt jelentették fel Pedro Sánchezt és az államot képviselő főügyészt, David Vilas-t a legfelsőbb bíróságnál. Abascal a sajtónak elmondta, hogy céljuk az, hogy Sánchezt ne csak tanúként, hanem gyanúsítottként vonják be felesége ügyébe.

A Vox vezetője úgy fogalmazott Peinado feljelentése kapcsán, hogy a szocialisták „megpróbálják megijeszteni a bírákat” és ezzel jól mutatják, hogy Spanyolország „milyen gyorsan halad az autokrácia felé”. Bár a nyomozás során egyelőre nem kerültek elő döntő bizonyítékok, a bíró eltökélt szándéka az őt ért támadások ellenére, hogy kiderítse, vajon Begona Gómez követett-e el üzleti korrupciót azóta, hogy Pedro Sánchez kormányra került.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a nyári szünet előtt tartja éves sajtótájékoztatóját a madridi Moncloa Palotában, 2024. július 31-én (Fotó: AFP/Javier Soriano)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.