Kihasználják a kiskorúakat a holland bűnbandák

A holland bűnbandák gyakran kiskorúakat használnak bűncselekmények elkövetésére Belgium és Németország területén is – figyelmeztetett kedden a holland ügyészség (OM), hozzátéve, hogy elsősorban kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekről és autólopásokról tudnak.

Forrás: MTI2024. 08. 27. 20:59
Részlet egy holland rendőr egyenruhájáról és felszereléséről, amint az amszterdami Rosh Pina zsidó iskola előtt járőröz 2023. október 13-án.
Részlet egy holland rendőr egyenruhájáról és felszereléséről, amint az amszterdami Rosh Pina zsidó iskola előtt járőröz 2023. október 13-án. Fotó: Kenzo Tribouillard Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Limburg régió emberkereskedelemmel foglalkozó ügyésze a De Telegraaf című holland lapnak kiemelte, hogy a belga hatóságok a kiskorú gyanúsítottakat a hollandiainál is hamarabb szabadon engedik, és büntetés helyett többnyire csak figyelmeztetésben részesítik őket – írta az MTI.

Rendőr a Dam téri kirakat előtt a nemzeti emléknapon.
Rendőr a Dam téri kirakat előtt a nemzeti emléknapon 
(Fotó: ANP/AFP)

Elmondta: 

az őrizetbe vett kamaszok voltaképpen emberkereskedők áldozatai, akik saját céljaikra használják őket. 

Mint mondta, a hatóságoknak az igazi elkövetőkre kéne összpontosítaniuk, akik, ha emberkereskedelemmel is megvádolnák őket, akár 12 év börtönbüntetést is kaphatnának. Mindazonáltal beismerte, hogy a hatóságoknak nehéz dolguk van az ilyen jellegű bűncselekmények felderítésében, a nyomozást ugyanis – a kapacitáshiány mellett – egyrészt nehezíti, hogy a kihágások határokon átívelnek, és a jogi segítségnyújtással kapcsolatban beérkezett kérelmek adminisztratív oldalával is meg kell küzdeni.

Figyelmeztetett arra is, hogy ha sikerül is elkapni a kiskorú elkövetőt, a bűnbandák nagyon hamar találnak újakat. 

Éppen ezért a megelőzés a legfontosabb, elsősorban az, hogy figyelmeztessük a jelenségre a kamaszokat és a szüleiket 

– szögezte le.

Borítókép: Részlet egy holland rendőr egyenruhájáról és felszereléséről, amint az amszterdami Rosh Pina zsidó iskola előtt járőröz 2023. október 13-án (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.