Polipként hálózzák be a migránsbandák Svédországot

Több tízezer fővel az élet számos területére beszivárogtak a migrációs hátterű bűnbandák, uralják a drog- és fegyverkereskedelmet, most pedig az derült ki, hogy már az állami lakásotthonok üzemeltetésében is részt vesznek, hogy minél közelebb legyenek az utánpótláshoz. A bandák szervezettségére és a hálózat nagyságára jellemző, hogy már a szomszédos Dániába és Norvégiába is átnyúlik a tevékenységük.

2024. 09. 03. 6:02
STOCKHOLM, SWEDEN 20240710
A young man dead in a shooting in Bagarmossen in southern Stockholm, Sweden,  late on Tuesday evening, according to the police.
Photo: Mickan Mörk / TT / Code 11576 (Photo by Mickan Mörk / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Illusztráció. Svéd rendőrök egy bűncselekmény helyszínén (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bomba robbant Malmö központjában egy étteremben pénteken, nem sokkal később a város hírhedt, bevándorlók lakta Rosengard negyedében hajnalban további két bombát inaktivált a rendőrség. Ugyanebben a városrészben a hét elején, fényes nappal, ebédidőben, a nyílt utcán végzett ki több lövéssel egy 18 éves egy 25 éves férfit. A svéd köztévé értesülése szerint a bűncselekményhez AK–47-es automata fegyvert használtak.  

Nem sokon múlott, hogy mások is áldozatául essenek a bűncselekménynek. A lövöldözés helyszíne mellett óvoda található, az épület másik oldalán, az udvaron játszottak a gyerekek, amikor eldördült a gépfegyver. A közeli társasház egyik lakásába pedig ténylegesen belőtt az elkövető, az ott tartózkodó feje mellett húsz centiméterrel repültek el a lövedékek. 

De nem ez volt az egyetlen lövöldözés a héten, kedden Stockholm külvárosában sérült meg két férfi lövések következtében, ugyanaznap a fővárostól egy órára fekvő kisvárosban pedig egy iskola mellett dördültek el a fegyverek.

A malmői leszámolás 18 éves elkövetőjéről kiderült, hogy egy lakásotthonból (HVB) szökött meg, ahová problémás gyerekeket és fiatalokat helyez el a szociális hivatal. Ezeket az intézményeket magáncégek üzemeltetik állami megbízásból. Épp a bűncselekmény napján jelent meg a Dagens Nyheterben, hogy egy rendőrségi jelentés szerint több HVB otthont is családi alapon működő bűnözői csoportokhoz köthető cégek üzemeltetnek, ahol a gondozók, szociális munkások maguk is, vagy közvetlen rokonaik tagjai a bandáknak. 

Így az alkalmazottak az adófizetők pénzén részt vehetnek a gyermekek súlyos bűncselekményekre való toborzásában, valamint az otthonokból történő szökések megvalósításában, ráadásul az épületeket kábítószer- és fegyverraktárként használják. 

A feltárt súlyos problémára a szociális miniszter is reagált. Camilla Waltersson Grönvall szerint elfogadhatatlan, hogy a szervezett bűnözés még a szociális szektorba is beépült, és megerősítette, a kormány nagy hangsúlyt helyez a bandák felszámolására. Többek között áttekintik a teljes gyermek- és ifjúsági ellátást, valamint szeretnék elérni, hogy a titoktartási szabályok ne lehetetlenítsék el a különböző hatóságok közötti információáramlást. 

Malmö 22 ezres városrésze, Rosengard egyike azon számos svédországi no-go zónának, ahol a rendőrség nem ura a helyzetnek. A lakosság 86 százaléka bevándorló-hátterű, azaz svéd definíció szerint vagy önmaga, vagy mindkét szülője más országban született, de van olyan része a negyednek, ahol ez a szám a 96 százalékot is eléri. 

A magyarul Rózsakertnek fordítható negyedben a munkaképes korú lakosság mindössze 38 százaléka dolgozik. A hétfői leszámolás áldozata nem volt ismeretlen a rendőrség előtt, a 25 éves fiatalembert korábban erőszakos bűncselekmény miatt ítélték el.

A bandabűnözés nem új keletű dolog az országban, de az előző évtized közepétől robbanásszerűen növekedett az erőszakos bűncselekmények száma, amelyek döntő hányada migrációs hátterű bandákhoz köthető. Összehasonlításképpen, 2017-ben Svédországban évente egymillió lakosból négyen haltak meg lövöldözés miatt, szemben az európai átlag 1,6 személlyel – azóta csak romlott a helyzet. 

A rendőrség becslése szerint körülbelül 14 000 ember tevékenykedik bűnbandákban Svédországban, és ha mindenkit beleszámítunk, aki a bandákhoz valamilyen módon köthető, akkor ez 60 000 embert jelent egy bő tízmilliós országban. 

A bandák újabban már a környező országoknak is gondot okoznak, nemrégiben Dániában több svédországi bűnözőt is letartóztattak, a norvég rendőrség pedig azt közölte, hogy az ország összes kapitányságának területén azonosítottak már svéd bandatevékenységet, ezért kérik a kormányzattól, szigorítsák meg a svéd határ védelmét. 

Már a korábbi, baloldali kormányok is többször bejelentették, hogy térdre kell kényszeríteni a bandákat. A jobboldali Kristersson-kormány végül tavaly komolyabb lépésekre is elszánta magát, a kormányfő tavaly a hadsereg segítségét is kérte annak érdekében, hogy a tomboló erőszakot meg tudják fékezni. A rendőrség pedig – dán példára – jogkört kapott arra, hogy a bűnözéssel különösen érintett területekre ideiglenes jelleggel úgynevezett vizitációs zónákat jelölhessen ki, azaz olyan biztonsági területeket, ahol konkrét bűncselekmények gyanúja nélkül is átkutathatnak embereket vagy járműveket. Bár kormányzati szándék van és konkrét lépések is történtek, a bandák létszáma és szervezettsége elérte azt a kritikus szintet, amit már nagyon nehéz megfordítani.

Borítókép: Illusztráció. Svéd rendőrök egy bűncselekmény helyszínén (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.