Vukics Ferenc: Ukrajnában hadműveleti válság van

„Minden a Donbásszal kezdődött és a Donbásszal fog véget érni. Más szóval, annak idején innen indult a lázadás, a polgárháború és az azt követő háború is. Itt fog eldőlni ennek a háborúnak a sorsa, nem pedig Kurszkban.”

Forrás: Patrióta2024. 09. 05. 21:48
„Paljanicja” az új ukrán rakétadrón
„Palianicja” az új ukrán rakétadrón Forrás: Közösségi média
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A kurszki ünnep lassan háttérbe szorul. Ukrajnában hadműveleti válság van” – jelentette ki Olekszij Aresztovics, Zelenszkij ukrán elnök egykori tanácsadója, aki szerint a donbászi fronton kialakult helyzet miatt pánik tört ki a kijevi vezetésben” – erről beszélt a Patrióta adásában Vukics Ferenc szakértő.  

„Az ukránok arra törekednek most, hogy a Nyugatot rávegyék arra, hogy engedélyezzék a nagy távolságú fegyverek használatát, a nagy mélységben végrehajtott csapásokat, és átadták az amerikaiaknak azt a listát, amit ők szeretnének támadni” – mondta el a műsorban a szakértő.

Ez egy provokáció is az ukránok részéről, hogy még inkább bevonják a nyugatiakat ebbe a háborúba

– tette hozzá.

Az új ukrán „csodafegyver” valóban ukrán?

A szakértő beszélt az új ukrán „csodafegyverről”, a drón–rakétáról vagy rakéta–drónról is, amit a minap jelentett be Zelenszkij.

Bejelentettek egy új ukrán cirkálórakétát is, amely akár 800 kilométer mélységben is képes csapást mérni. Érdekes, hogy pont amerikai eszközökkel megegyező távolságról van szó, és hogy ez az új eszköz a semmiből lett több mint 10 hónap alatt kifejlesztve. A legtöbb nyugati elemző itt is fölteszi azt a kérdést, hogy vajon ez hogyan sikerülhetett, ha nem egy régi szovjet projektet folytattak tovább. Sokan valószínűsítik azt, hogy brit és amerikai közvetítéssel rakják össze az új cirkálórakétát, amit nagy valószínűséggel még Ukrajnában sem tudnak összeszerelni, hanem inkább Lengyelországban. Egy ilyen állítólagos ukrán rakéta megoldaná ezt a problémát, tehát kicsit úgy nézne ki, mint Mátyás király meséjében, hogy hozott is valaki ajándékot, meg nem is.

 

Putyin népszerűsége csökkent

A műsorban a szakértő elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök népszerűsége csökkent a kurszki betörés után. Hozzáfűzte:

A különböző nagyvárosokban élő értelmiségieket kérdezve azt lehet látni, hogy Putyint nem tartják jó katonai vezetőnek. Viszont azt, amit az ország szankciók elleni politikájával kapcsolatban elért, illetve hogy sikerült föltámasztani az országnak a hadiiparát, és elindította a hadseregnek az újjászervezését, feltétlenül elismerik. Azt mondják, hogy nem egy hadvezért kell benne látni, hanem inkább államférfi jellegű megoldásai vannak.

Vukics Ferenc ezután összefoglalta, amit az orosz–ukrán háború jelenlegi állása kapcsán érdemes figyelembe venni.:

A Times szerint Ukrajna kockázatos kurszki inváziójának ellenére Oroszország nagy győzelem felé közeledik. A Financial Times azt írja, hogy az ukrán katonák Zelenszkijt okolják a gyors orosz előretörésért a Donbászban. Dmitrij Poljanszkij orosz diplomata Glenn Diesel műsorában nyilatkozva rámutatott arra, hogy az ukránok Kurszk sűrű erdős déli részén egy olyan területen rekedtek meg, ahol nagyon kevés falu van, és semmi katonai értékkel sem bír. Szerinte az orosz vezetés nem siet kiűzni a betolakodókat, az oroszok nem fognak embereket áldozni azért, hogy ez gyorsan megtörténjen. Amíg az ukrán katonák Kurszkban vannak, és elképesztő ütemben veszítenek embereket, felszerelést, addig erősítésre és utánpótlásra lesz szükségük, ami megfelel Oroszország kimerítési stratégiájának

– mondta el Vukics, aki kitért az amerikai szálra is.

Ifjabb Robert F. Kennedy Donald Trumpot támogató beszédében azt mondta, hogy ez a háború valójában 2014-ben kezdődött, és sohasem szólt Ukrajna szuverenitásáról. Ukrajna a Nyugat áldozata ebben a háborúban. Elherdálták az ukrán fiatalság világát, nem kevesebb, mint 600 ezer ukrán és több mint 100 ezer orosz fiatalt, akiket gyászolni kellene. Ukrajna infrastruktúrája megsemmisült. A háború katasztrófa volt a mi országunk számára is. Már így is közel 200 milliárd dollárt pazaroltunk el, amire nagy szükség lett volna a mi közösségeinknek is. Az Északi Áramlat gázvezeték szabotálása és a szankciók tönkretették Európa ipari bázisát, amely az amerikai nemzetbiztonság bástyáját képezte. Egy erős Németország erős iparral sokkal inkább elrettentő erőt jelent Oroszország számára, mint egy olyan Németország, amelyet ipartalanítanak, és csak egy meghosszabbított amerikai katonai bázis szerepét tölti be

– mondta a szakértő.

Borítókép: „Paljanicja”, az új ukrán rakétadrón (Fotó: Közösségi média)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.