A brazil elnök felesége is elkapta a vírust

Pozitív lett a brazil elnök, Jair Bolsonaro feleségének koronavírustesztje csütörtökön, öt nappal azután, hogy az államfő bejelentette, kigyógyult a vírus okozta Covid–19 betegségből.

Forrás: MTI2020. 07. 31. 7:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brazil tájékoztatási minisztérium közlése szerint a first lady, Michelle Bolsonaro jól van, és a pozitív teszt után követni fogja az előírt protokollt – írja a dpa hírügynökség.

Jair Bolsonarónál július 7-én diagnosztizálták a fertőzést, és a múlt szombaton jelentette be, hogy negatív lett a koronavírus-tesztje. Bolsonaro több mint két hetet karanténban töltött az elnöki palotában. Szerdán 38 éves feleségével együtt részt vett egy rendezvényen, és mindketten védőmaszkot viseltek. Csütörtökön azonban Bolsonaro már védőmaszk nélkül jelent meg a tömeg előtt Piaui államban.

Az államfő csütörtökön közölte, hogy előző nap nem érezte jól magát, és vérvizsgálaton esett át, most pedig antibiotikumot szed, mert a tüdejében gombás fertőzést találtak, amelyet a karanténban töltött húsz nap alatt szedett össze. Bolsonaro hozzátette, hogy ennek ellenére a terveknek megfelelően pénteken látogatást tesz a déli Rio Grande do Sul államban.

Csütörtökön Marcos Pontes tudományos és technológiai miniszter jelentette be, hogy pozitív lett a vírustesztje. Ő már az ötödik kormánytag, akinek fertőzöttségéről tudomást szerzett a nyilvánosság.

A 210 milliós Brazília a világjárvány egyik fő gócpontja, a koronavírussal fertőzöttek számát illetően a második az Egyesült Államok után. A brazil egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott csütörtökön, hogy a fertőzöttek száma szerdára átlépte a 2,6 milliót, és 91 263-en haltak bele a koronavírus okozta Covid–19 betegség szövődményeibe. Egy nap leforgása alatt csaknem 58 ezer új fertőzést regisztráltak, és 1129-en haltak meg.

Az előző nap újabb rekord dőlt meg mind a fertőzöttek, mind a halottak számát tekintve, ennek ellenére a kormány aznap engedélyezte a külföldi turisták beutazását az országba légi úton. Brazília korábban nyitotta meg légi határait a külföldi turisták előtt, mint bármely más térségbeli ország, ahol a járványhelyzet kedvezőbb.

Jair Bolsonaro hónapokig megkérdőjelezte a járvány súlyosságát, „kisebb influenzának” titulálva a betegséget, és a gazdasági újranyitást szorgalmazta a szövetségi tagállamok kormányai által életbe léptetett, és a járvány megfékezését szolgáló kijárási korlátozásokkal szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.