A francia terrorelhárítási ügyészég vette át a nyomozást a párizsi késelés ügyében

A francia terrorelhárítási ügyészég vette át pénteken a nyomozást a párizsi rendőr-főkapitányságon négy áldozatot követelő késes ámokfutás ügyében – erősítette meg a francia főváros vádhatósága a dpa német hírügynökség megkeresésére.

Forrás: MTI2019. 10. 04. 19:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia terrorelhárítási ügyészég vette át pénteken a nyomozást a párizsi rendőr-főkapitányságon a négy áldozatot követelő késes ámokfutás ügyében – erősítette meg a francia főváros vádhatósága a dpa német hírügynökség megkeresésére.

A 45 éves támadó – akit a helyszínen agyonlőttek – a rendőrség egyik irodai alkalmazottja volt, egy kerámiakéssel gyilkolt csütörtökön. A francia sajtó értesülései szerint a Michael H. néven azonosított támadó mintegy másfél éve áttért az iszlám hitre.

„A bűnügyi nyomozók által gyűjtött bizonyítékok fényében, a vizsgálatnak ezen a pontján a terrorelhárítási ügyészég vette át a nyomozást a rendőr-főkapitányságon előző nap történt események ügyében” – közölte a párizsi ügyészség.

A párizsi ügyészség eddig szándékos emberölés és emberölési kísérlet ügyében indított vizsgálatot, de terrorizmus ügyében nem nyomozott, a francia hírügynökség szerint a terrorelhárítási ügyészég eddig mindössze „nagyon közelről figyelte” a nyomozást.

A Reuters hírügynökség megjegyzi: a tisztségviselők még nem foglaltak állást, hogy terrorista indítéka lett volna a támadásnak, de az, hogy a terrorelhárítási ügyészség vette át a nyomozást általában arra utal, hogy a vizsgálatok erre is összpontosítanak.

Egy igazságügyi forrás szerint a terrorelhárítási ügyészég azt követően vette át a nyomozást, hogy kihallgattak a támadó környezetéből több személyt, köztük felségét is, illetve megvizsgálták mobiltelefonját.

Az elkövető felesége szerint férje szokatlanul és idegesen viselkedett a támadást megelőző este.

„Attól mert muszlim valaki, még nem lesz terrorista. Az, hogy áttért az iszlám hitre, az nem utal automatikusan a radikalizálódásra” – mondta pénteken Sibeth Ndiaye kormányszóvivő.

Michael H. csütörtökön egy kerámia konyhakéssel megölte három kollégáját, két rendőrt és egy adminisztratív alkalmazottat, majd késével két nőre támadt, az egyiket megölte, a másik nőt súlyosan megsebesítette.

A támadót az épület udvarán agyonlőtték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.