A japán munkakultúrában is változást hoz a koronavírus

A japánok mindig büszkék voltak technológiai innovációjukra, a kelet-ázsiai szigetország cégei mégis elavult technológiákra építik munkafolyamataikat – kipusztíthatatlan eszköz például a telefax vagy a hivatalos aláírásként használt vésett pecsét. A koronavírus-járvány azonban ezen a téren is változást hozhat.

Mártonffy Attila
2020. 05. 07. 16:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány számos ponton megváltoztatja a megrögzött, hagyományos japán munkakultúrát. Ezzel kapcsolatban elemzők viszont megjegyzik, hogy a válság végre jó alkalom a régi módszerek levetkőzésére és a felzárkózáshoz a rugalmasabb nyugati munkavégzési metódusokhoz. A régimódi, konzervatív és átlagos japán vállalat leginkább emlegetett szimbóluma a telefax és a hivatalos aláírásra – levelek, dokumentumok hitelesítésére – használt vésett pecsét, a hanko. A Deutsche Welle német hírportál szerint egy tavalyi tokiói kormányzati tanulmány kimutatta, hogy lényegében minden japán cég és a háztartások harmada kommunikációja jó részét még mindig az 1980-as évekből származó telefaxszal bonyolítja. Hasonlóképpen, a hanko fizikai alkalmazása még ma is vitathatatlan követelménye a hivatalos levelezés minden mozzanatának – gyakran együtt használják a személyes, kézi aláírással, de helyettesítheti is azt. Ez a két „őskövület” annak ellenére maradt meg az azonnali kommunikáció szélsebes világában, hogy Japán rendkívüli módon büszke technológiai fejlettségére.

A faxmasinához való ragaszkodás szakértők szerint talán arra vezethető vissza, hogy az idősebb emberek nem hajlandók megtanulni a modernebb eszközök kezelését, illetve nem bíznak a modern technológiákban, azaz nem tartják biztonságosnak a digitális kommunikációt. A faxhoz való ragaszkodást akkor kezdte szélesebb körű bírálat érni, amikor egy légúti betegségekkel foglalkozó orvos egyik Twitter-bejegyzésében felháborítónak tartotta a kórházi gyakorlatot a járvány tombolásának idején. Ugyanis a személyzetnek ekkor is kézzel kellett hosszadalmas hivatalos jelentéseket írnia az új esetekről, ezeket pedig el kellett faxolni az egészségügyi központokba, ahol ugyancsak manuálisan vitték számítógépre a jegyzőkönyveket a járvány terjedésének követése céljából.

Az idősebb generáció nyugdíjba vonulásával azonban lassan kezdenek teret kapni fiatal, már a technikába beleszületett munkavállalók, akik már nem idegenkednek a modern dolgoktól. A japán kormány is elismeri a modernizálás szükségességét, s május 10-től az orvosok már e-mailben is elküldhetik jelentéseiket a központoknak. Maga Abe Sindzo miniszterelnök pedig utasította az illetékeseket, hogy vizsgálják felül a pecséthasználatot, különösen a távolságtartási előírások fényében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.