A két olasz kormánypárthoz köthető oldalakat is törölt a Facebook álhírterjesztés miatt

A Facebook által álhírterjesztés és gyűlöletkeltés miatt a hétvégén törölt fiókok fele az Olaszországban kormányon lévő Öt Csillag Mozgalom és a Liga nem hivatalos oldala volt – közölte hétfőn a globális szerveződésű AVAAZ aktivista csoport.

Forrás: MTI2019. 05. 13. 19:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csoport szerint a két párthoz köthető oldalakon – amelyeknek mintegy 2,5 millió követője volt – antiszemita, idegengyűlölő és oltásellenes tartalmak is voltak.

A legaktívabb az „Öt Csillagot a kormányba!” elnevezésű oldal volt, amely az AVAAZ szerint egyebek mellett az ellenzéki Roberto Saviano olasz írónak azt az elszólást tulajdonította, hogy inkább a migránsokat mentené meg, mint az olasz földrengés áldozatait. Saviano már korábban tagadta, hogy ezt mondta volna.

Christoph Scott, az AVAAZ e kampányának koordinátora úgy vélte, az oldalak célja a májusban tartandó európai parlamenti választások küszöbén a gyűlöletkeltés és a megosztás volt. Scott üdvözölte a Facebook döntését, ám egyúttal rámutatott arra is, hogy a közösségi médiának többet kell tennie ebben az ügyben, mégpedig minél előbb.

Áprilisban a szervezet hasonló kezdeményezést indított Spanyolországban is, amelynek az eredményeként – nem sokkal a spanyol parlamenti választások előtt – a közösségi média 17, összesen 1,4 millió követővel rendelkező, szélsőjobboldali anyagokat megosztó oldalt szüntetett meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.