A klímaváltozás ügyében is összecsap Trump és Biden

A demokrata elnökjelölt szerint, ha Trumpot másodszorra is megválasztják, még több erdőtűz pusztít majd, az újraválasztásáért kampányoló republikánus elnök azonban a rossz erdőgazdálkodást okolja a katasztrófáért.

Forrás: ABC News, The Sydney Morning Herald2020. 09. 15. 21:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klímaváltozás a november 3-án esedékes amerikai elnökválasztási kampánynak is szerves része lett. Joe Biden demokrata elnökjelölt a minap „klímagyújtogatónak” nevezte Donald Trump amerikai elnököt, amiért nem volt hajlandó elismerni a globális felmelegedés szerinte játszott szerepét az Egyesült Államok területén tomboló hatalmas erdőtüzekben. A tűzvészben legkevesebb 35 ember vesztette életét, több ezer otthont nyeltek el a lángok, és a sűrű füsttel teli levegő komoly egészségügyi problémákat okozhat.

– Ha másodjára is megválasztják, ezek a pokoli események gyakoribbá, pusztítóbbá és halálosabbá válnak – értékelte Biden az elnök klímapolitikáját. Az elnökjelölt szerint azonnal cselekedni kell az erdőtüzek és a globális felmelegedés megállítása érdekében.

Trump többször hangot adott véleményének, miszerint a hatalmas erdőtüzek fő okozója a rossz erdőgazdálkodás. Az elnök úgy véli, első körben a talajon keletkező avarral van a probléma, és ezek felszámolására kell hatékony megoldást találni. Elmondása szerint már többször javasolta a leginkább veszélyeztetett Kalifornia állam vezetőinek, hogy új intézkedésekre van szükség a környezet védelméért, azonban változást eddig nem sikerült kieszközölnie.

Az elnök továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy sem Ausztráliában, sem Dél-Amerikában nem tombolt olyan mértékű tűzvész, mint most az Egyesült Államok nyugati partjainál. Trump azt is kiemelte, hogy szerinte az európai erdőgazdálkodási rendszerek hatékonyabbak.

– Ha más országokba megy – például Ausztriába vagy Finnországba –, látható, hogy nincs náluk erdőtűz

– nyilatkozta a politikus.

Az Egyesült Államok nyugati partjain jelentősen kevesebb az erdős terület, mint az európai országok esetében, Trump szerint ezért is gyúlékonyabbak az amerikai területek. Noha Gavin Newsom kaliforniai kormányzó a minap azt bizonygatta az amerikai elnöknek, hogy a klímaváltozás súlyosbítja az erdőtüzeket, Donald Trump reméli, hogy a tudomány téved, és a globális felmelegedés hamarosan abbamarad, helyét hűvösebb hőmérséklet veszi át.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.