A libanoni klánok megerősödésétől tartanak Németországban

Több száz rendőr részvételével tartottak razziákat kávézókban és vízipipabárokban.

Forrás: Deutsche Welle, Bild2020. 08. 09. 10:50
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezett bűnözéssel összefüggésbe hozott kávézókban és vízipipabárokban tartott razziát szombat este a német rendőrség az Észak-Rajna–Vesztfália tartománybeli Oberhausenben és környékén. Az akcióban több száz rendőr és pénzügyőr vett részt, tizenhét vendéglátóhelyen tartottak házkutatást – írja a Deutsche Welle és a Bild.

A razziák a kábítószer-csempészet, az adócsalás és a cigarettacsempészet felszámolását célozták. A hatóságok mintegy 60 kilogrammnyi vámolatlan dohányárut foglaltak le, illetve a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos számos szabálysértésre lettek figyelmesek, de szervezett bűnözésre vonatkozó tevékenységre nem találtak közvetlen bizonyítékot.

– Ezeket az akciókat meg fogjuk ismételni, mert a vízipipabárok találkozóhelyek lehetnek azon emberek számára, akik jelenleg a figyelmünk homlokterében állnak.

Rögtön az elején gátat akarunk vetni a szervezett bűnözésnek és a bűnözői struktúrák megerősödésének – nyilatkozta Dietmar Leyendecker, az oberhauseni rendőrségi akciók vezetője, aki szükségesnek nevezte a razziákat a bűnözés beszivárgásának megakadályozása szempontjából. – Korán fel akarjuk ismerni, hogyan épülnek fel a bűnözői szervezetek – mondta Alexander Dierselhuis rendőrfőnök.

– Világos üzenetet küldünk az oberhauseni embereknek, hogy megvédjük őket – közölte Martin Berger, a polgármesteri hivatal szóvivője, feltehetőleg arra utalva,

milyen súlyos problémát jelent Észak-Rajna–Vesztfáliában, a legnépesebb német tartományban a főleg Libanonból származó családok köré épülő klánok tevékenysége.

 

– Olyan maffiaszervezetek és párhuzamos társadalmak jöttek létre, amelyekben a jogrendet semmibe veszik, s ezt a hozzáállást az egyik nemzedék átveszi a másiktól – figyelmeztetett tavaly Herbert Reul tartományi belügyminiszter. A Magyar Nemzet is beszámolt korábban arról a jelentésről, amely szerint 104 bűnszervezet működik Észak-Rajna–Vesztfáliában.

Elsősorban kábítószer- és autókereskedelemből, prostitúcióból, a szociális segélyekkel való visszaélésekből, illetve fogadóirodák és vízipipabárok működtetéséből jutnak pénzhez. E klánoknak a tartományban összesen hat és fél ezer tagjuk lehet, s több mint 14 ezer bűncselekményt követtek el 2016 és 2018 között.

Az Allensbach Intézet februári kutatása szerint a megkérdezettek 78 százaléka nagy problémának tartja a klánokhoz köthető bűncselekményeket,

70 százalékuk pedig úgy véli, az országban léteznek olyan területek, amelyek felett az államnak nincs fennhatósága.

 

A libanoni polgárháború elől elmenekült, 1970-es és 80-as években Németországban letelepült bevándorlók egy része a bűnöző életmódot választotta, és hatékony állami beavatkozás híján szabadon alakíthatta ki maffiaszerű hálózatait főleg Berlinben, Észak-Rajna–Vesztfáliában, Brémában és Alsó-Szászországban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.