A rendőrökön állnak bosszút

A Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) és a radikális rasszizmusellenes mozgalmak nyomására több amerikai városban is a helyi rendőrség költségvetésének jelentős, ötvenszázalékos csökkentéséről határozott a városi tanács. Másutt ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a finanszírozás megvonása a bűnözés elszabadulásához vezet.

Mártonffy Attila
2020. 07. 17. 18:14
null
Egyenruhásokat fenyeget egy seattle-i tüntető Fotó: MTI/EPA/Stephen Brashear
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kaliforniai Berkeleyben a városi tanács arról döntött, hogy radikálisan megváltoztatja a rendőség működését. Így felére csökkenti a helyi kapitányság költségvetését, valamint a rendőrök egy részét kivonja a közúti ellenőrzésből és a hajléktalanokhoz köthető bejelentések ellenőrzéséből, továbbá független csoportot hoz létre a rendőrségi hívások elemzésére, és közösségi biztonsági bizottságot a változások érvényesítésére – írja a Breitbart hírportál. Berkeley csak az egyik város az Egyesült Államokban, ahol a rendőrség költségvetésének visszavágásról döntöttek azután, hogy Minneapolisban májusban rendőrségi brutalitás áldozatává vált egy fegyvertelen fekete férfi, George Floyd, akinek a halála nyomán futótűzként elterjedt rasszizmusellenes tüntetések hatására a Black Lives Matter-mozgalom – hathatós politikai támogatással – meghátrálásra késztette a hatóságokat.

A Washington állambeli Seattle városi tanácsának a többsége is támogatta a rendőrség jelenleg csaknem 410 millió dolláros költségvetésének ötvenszázalékos megvonását, s az így megtakarított pénzt más közösségi kiadásokra fordítják. Szorgalmazták továbbá a 911 segélyhívószám kivételét a rendőrség ellenőrzése alól.

Egyenruhásokat fenyeget egy seattle-i tüntető
Fotó: MTI/EPA/Stephen Brashear

Franklin Zirming, a kaliforniai Berkeley Egyetem jogászprofesszora azonban óvatosságra hívta fel a figyelmet a forrásmegvonással kapcsolatban a San Francisco Chronicle című újság hasábjain. Szerinte a „rendőrségi reformok” csak egy kívánságlista, amelynek jelentős költségei vannak. Rámutatott, hogy a rendőrkapitányságok költségvetésének döntő többségét a személyzeti kiadások teszik ki, így bármilyen csökkentés elhúzódó és jelentős többletkiadással járó tárgyalásokat von maga után a rendőrszakszervezetekkel.

A Black Lives Matter-mozgalom nyomában járó erőszak által megfélemlített New York-iak viszont hevesen ellenzik a rendőrség leszerelését és finanszírozásának csökkentését, s demonstrációkon követelik, hogy inkább növeljék a költségvetést, de legalább a bűnüldözéssel foglalkozó rendőröket ne bocsássák el. Ilyen formában támogatják csak a rendőrségi reformot – írja az ABC News. A Fox News is arról ír, hogy a rendőrséget érő politikai támadások nyomán számos városban elszabadult a bűnözés. Például Chicagóban június 29. és július 5. között 85 lövöldözés történt, amelyben huszonheten vesztették életüket. A legtöbb eset a város déli, feketék lakta részén történt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.