Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 17., szombat, Rudolf napja
HÍR TV – TROLLOltásellenes, aki a keleti vakcina ellen kampányol
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-spanyolok-elsokent-tesztelik-a-vakcinautlevelet-9475886/

A spanyolok elsőként tesztelik a vakcinaútlevelet

Már a nyári szezon előtt be lehet majd utazni Covid-útlevéllel Spanyolországba, a madridi kormány ugyanis úgy döntött, elsőként hajtja végre az Európai Unió kísérleti tervét, hogy a „tesztüzemmel” küszöböljék ki a digitális tanúsítvány összes lehetséges hibáját, és a nyári szezonra már felhasználásra kész legyen. A dél-európai ország mindent megtesz, hogy idén visszaszerezze a külföldi turistákat. Hogy ne kerüljön veszélybe a szezon, várhatóan húsvétkor egységes régiós karantént és szigorúbb kijárási tilalmat hirdet ki a kormány.

– Spanyolország elsőként engedi be a vakcinaútlevéllel rendelkező külföldi turistákat, a dél-európai ország kormánya fogja ugyanis végrehajtani azt a tesztet, amelyet az Európai Unió készít el és koordinál – jelentette be Reyes Maroto turisztikai miniszter az Exceltur nevű turisztikai szövetség konferenciáján. Egyéb részleteket egyelőre nem tudni, ugyanis az EU március közepéig nem tesz közzé információt a projektről.

Maroto elmondta:

a cél az, hogy még a turisztikai szezon előtt teszteljék a jövőbeni digitális tanúsítvány alkalmasságát, hogy az a hibák kiküszöbölésével nyárra felhasználásra kész legyen.

A tesztüzem akkor kezdődik, amikor a járványügyi adatok azt megengedik. Ekkor nemcsak a szigeteken, hanem a félszigeten is várják majd azokat az utazókat, akik már rendelkeznek az okmánnyal. Hogy konkrétan mely városokban indítják el a kísérletet, arról egyelőre nem közöltek részleteket. Maroto hozzátette ugyanakkor, hogy a spanyol kormánynak kulcsfontosságú, hogy az összes lehetséges eszköz rendelkezésre álljon nyárra, és Spanyolország, valamint Európa ismét biztonságos úti céllá váljon. Maroto közölte, hogy mivel a Covid-útlevélről szóló kezdeményezés összhangban van a koronavírus visszaszorításával és az oltási folyamat felgyorsításával, ezért Spanyolország maximálisan támogatja annak bevezetését, ugyanis

„ez az egyetlen olyan lehetőség, amely visszaadja a jövőbe vetett reményt és az optimizmust”.

Igyekeznek kerülni a diszkriminációt

– A vakcinaútlevél semmi esetre sem lesz diszkriminatív – ezt már Carolina Darias egészségügyi miniszter hangsúlyozta a héten. Akik még nem kapták meg az ellenszert, ők a már korábban, illetve a közeljövőben meghatározott egészségügyi feltételek mellett szintén korlátozások nélkül utazhatnak majd.

A tanúsítvány azon túl, hogy lehetőséget ad a szabad mozgásra, feljogosítja majd a tulajdonosát arra is, hogy akár két különböző országban adassa be magának a koronavírus elleni védőoltás két dózisát.

Emellett a dokumentumon nem kizárólag az oltottságot fogják feltüntetni, hanem a már elvégzett PCR-tesztek eredményét és azt is, ha már valaki túl van a betegegségen.

Megmentenék a turistaszezont

Spanyolország idei legfontosabb célkitűzése a nyári turistaszezon megmentése, mely gyakorlatilag mindennel szemben elsőbbséget élvez.

A madridi kormány több autonóm régió vezetőjével előzetesen már megállapodott arról, hogy húsvétkor sem oldják fel a régiós határzárakat.

Az eddigi tapasztalatokból kiindulva ezzel a korlátozással egyrészt meg lehetne menteni a nyári időszakot, másrészt el lehetne kerülni a negyedik hullámot. Spanyolországban karácsony előtt sietve oldották fel a korlátozásokat a javuló járványügyi adatok láttán, melynek az lett a következménye, hogy januárban kirobbant a harmadik hullám, és az egészségügyi rendszer az összeomlás szélére került.

A pandémia kezdete óta nem regisztráltak olyan drámai fertőzöttségi és halálozási adatokat, mint az év első hónapjában. Szakértők és orvosok már februárban arra figyelmeztettek, hogy óvatosan kell kezelni a húsvéti időszakot, mert ilyenkor Spanyolországban rengetegen kelnek útra, főleg a madridiak, hogy az ünnepet az északi vagy a déli tengerparton töltsék családjukkal. Nem véletlen, hogy Madrid az egyik olyan régió, mely gondolkodás nélkül feloldaná a régiós határzárat, és szabad mozgást engedélyezne lakóinak.

Emiatt jelenleg hatalmas a belpolitikai feszültség Spanyolországban, ugyanis a fővárosi vezetők nemcsak a központi kormány, hanem a legnagyobb régiók elnökeinek akaratával próbálnak szembemenni. Valencia vezetője, Ximo Puig már februárban úgy fogalmazott, hogy

nyomatékosan megkéri a kormányt az egységes húsvéti szigorítások bevezetésére, ugyanis „nem azért tartotta zárva január végétől március 1-jéig a saját közösségét”, hogy aztán a madridiak érkezése miatt hosszú hetek kemény munkája vesszen kárba. Madridon kívül egyedül a Kanári-szigetek oldaná fel a határzárat.

A kormány most azt tervezi, hogy jövő héten kihirdeti az általános régiós karanténokat, és szigorítja az éjszakai kijárási tilalmat húsvét végéig, mely este 10-től reggel 6-ig tartana. Továbbá a nyilvános és privát találkozók létszámának felső határát négy főben határoznák meg a húsvéti hosszú hétvégére.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Szankciók

Washington beváltotta a korábbi fenyegetéseit
Újabb amerikai szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben az Egyesült Államok.

Eldurvult a vita

Zsoldosok akartak betörni a Dunaferr épületébe
Az ukrán tulajdonosok – Szergej Taruta és lánya, Tatjana Taruta – a hírek szerint több ukrajnai vállalatot is tisztázatlan körülmények között foglaltak el.

Kiemelt

Újabb visszavert roham, Kisvárdán sem lett bajnok a Fradi
Ha vasárnap nyer a Puskás Akadémia az MTK ellen, a Ferencváros kedden az Újpest ellen érhet célba.

Poszt-trauma

Kezdenek „megtérni” a korábbi balos gyűlölködők
Pityinger után már Hont is kezd mást gondolni, mint az ellenzéki mainstream.

Poszt-trauma

Jobbik: A DK a külföldi helytartók fő képviselője
A Jobbik szerint korrupciós ügyektől terheltek a baloldali alakulatok. Gyurcsány Ferenc szerint pedig egy szájból víz és tűz nem jöhet. Hulljon le az álarc az ellenzéki összefogásról!

Poszt-trauma

Kunhalmi Ágnes lejáratta magát az ATV-ben + videó
Vastag a bőr a képükön, annyi bizonyos.

Aktuális

Háromba hajtható tableten dolgozhatnak a dél-koreaiak
A pletyka szerint a jövő év elején kerülhet piacra a világújdonság.

Fricz Tamás blogja

Egyetlen kérdésem van: a Gyurcsány nevű politikai kalandor a törvények felett áll?
Ha viszont ez a figura nem áll a törvények felett – remélem így van –, akkor az április 7-i parlamenti ámokfutása után törvényes eljárást kellene kezdeményezni ellene.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!