A szolidaritást kéri számon Róma és Madrid

Bár az Európai Unió tagállamai megállapodtak abban, hogy az unión belüli mozgásszabadság a hónap végéig visszaáll a régi kerékvágásba, a koronavírus-járvány sújtotta Olaszország és Spanyolország sérelmezi, hogy esetükben kettős mércét alkalmaznak. Madrid és Róma Brüsszelből várja a mentőövet.

2020. 06. 08. 18:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egyelőre nem válaszolt Giuseppe Conte olasz és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökök múlt heti levelére, amelyben a határnyitások hatékonyabb koordinálására sürgették az uniós bizottságot – közölte hétfőn a testület, azt ígérve, hogy Madrid és Róma hamarosan megkapja a választ Brüsszelből. Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az Európai Unió tagállamai még múlt pénteken állapodtak meg abban, hogy a javuló járványügyi statisztikákra való tekintettel a hónap végéig megnyitják a belső határaikat. A turizmustól nagyban függő spanyolok és olaszok nemcsak hogy érdekeltek a mielőbbi nyitásban, de aggódva figyelik, ahogy egyes EU-országok rövid távon nem szívesen fogadnák a polgáraikat – lévén az EU-nak a koronavírus által leginkább sújtott két tagállamáról van szó. Conte és Sánchez többek között ezt is Von der Leyen szemére vetette a már említett levélben, amelyre a bizottság előzetesen csak úgy reagált: az állampolgárság természetesen nem lehet egészségügyi szempont, így diszkriminációmentes fellépést kérnek (a kérdésben kizárólagos hatáskörrel bíró) tagországoktól.

Olaszország – mintegy 34 ezer koronavírusos halálesettel a háta mögött – mindenesetre már a múlt héten megnyitotta a kapuit, újabb éket verve az EU-országok közé. Hétfőn Belgium külügyminisztere bírálta a sietős olaszokat, mondván: a korai határnyitás kizárólag arra jó, hogy versenyt indítson a turistákért az uniós államok között. – Hétfőn egyes országok bizony turisztikai versenybe kezdtek – húzta alá Philippe Goffin, kritizálva, hogy a jelenlegi helyzetben épp Róma nem tart össze a többiekkel.

Hétfőn az EU újból megkapta azt is, hogy maga gerjeszti a diszkriminációt azáltal, hogy az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) „feketelistázta” Észak-Olaszország legtöbb, Madrid és Barcelona valamennyi, illetve Svédország Stockholmhoz tartózó reptereit. Az ügynökség egyébként összesen nyolc uniós ország, illetve Nagy-Britannia esetében állapította meg nemrég, hogy számos légikikötő továbbra is az átlagosnál veszélyesebb lehet a vírus terjedése szempontjából. Ezt Olaszország és Spanyolország is sérelmezte és diszkriminációt kiáltott. Az Európai Bizottság tegnap ugyancsak visszautasította a bírálatot, úgy érvelve: teljes mértékben a tagállamokon múlik, hogy mit kezdenek az EASA által szolgáltatott adatokkal. A budapesti Liszt Ferenc repülőtér egyébként nem szerepel a frissített veszélyességi listán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.