A V4NA kikérte a vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket Brüsszeltől

Egyre több helyről éri kritika az Európai Unió közös koronavírus elleni vakcinabeszerzését, melyet az Európai Bizottság koordinál, ahogy az idő múlásával sem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű vakcina a tagállamok részére. A V4NA levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, hogy tájékoztatást kérjen a beszerzésekre vonatkozó szerződések részleteiről.

Forrás: v4NA Hírügynökség2021. 01. 21. 15:58
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2020. november 25. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén a parlament brüsszeli üléstermében 2020. november 25-én. MTI/EPA POOL/Olivier Hoslet / POOL Fotó: Olivier Hoslet / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több tagállam bírálja az Európai Unió közös koronavírus elleni vakcina beszerzését, miután a tagállamok átoltottsága messze elmarad Izraelhez, az Egyesült Államokhoz, de még az Egyesült Királysághoz képest is.

A közös beszerzést lebonyolító Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kitart amellett, hogy a döntés a közös beszerzésről jó döntés volt, ugyanakkor szerdán arra is felhívta a figyelmet, hogy fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinációkat.

Ehhez viszont elegendő mennyiségű vakcinára lenne szükség, ami azonban nem áll rendelkezésre.

– A szűk keresztmetszet a globális gyártókapacitás, nem pedig a megrendelt vakcinák száma – magyarázkodott Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos. Ez azonban nem magyarázza meg azt, hogy más országok, például az Egyesült Királyság miért kap több adagot a már legyártott vakcinákból.

Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Babis cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő is kritikával illette az Európai Bizottságot a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban, és bírálták az uniós intézmények lassú engedélyeztetési eljárását.

Andrej Babis azt is kijelentette, hogy az uniós közös beszerzés csak hátrányt jelent a csehek számára.

Markus Söder bajor miniszterelnök a Bild am Sonntagnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottság kudarcot vallott feladatában, képtelen volt elegendő vakcinát lefoglalni. Szerinte a Bizottság beszerzési eljárása nem volt megfelelő, túl bürokratikusan terveztek, túl kevés vakcinát rendeltek azokból, amelyek valóban megfelelők lennének, és túl sokáig tartottak a tárgyalások az oltóanyag áráról.

A V4NA levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez, akitől tájékoztatást kértünk a vakcinabeszerzésekről, és kikérték a beszerzésekre vonatkozó szerződéseket.

A V4NA levele Ursula von der Leyenhez
Fotó: V4NA.com

Arról is kérdezték az elnökasszonyt, hogy kik és mikor tárgyaltak a vakcinabeszerzésekről, kik írták alá a szerződéseket a gyártókkal és pontosan mikor és milyen mennyiségben rendeltek vakcinát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.