A végeredmény szerint is alsóházi többséget szerzett a Jog és Igazságosság

A lengyel parlamenti választások hétfő este közölt hivatalos végeredménye szerint is győzött a Jog és Igazságosság (PiS) párt, amely a szavazatok 43,59 százalékával 235 mandátumra, vagyis önálló többségre tett szert a 460 fős alsóházban.

Forrás: MTI2019. 10. 14. 21:14

A lengyel parlamenti választások hétfő este közölt hivatalos végeredménye szerint is győzött a Jog és Igazságosság (PiS) párt, amely a szavazatok 43,59 százalékával 235 mandátumra, vagyis önálló többségre tett szert a 460 fős alsóházban.

A 61,74 százalékos részvételi arány rekordmagas volt az 1989 utáni választások történetében.

A PiS mandátumszáma azonos az előző, 2015-ös választáson megszerzettel.

A második helyen befutó fő ellenzéki párt, a Polgári Koalíció (KO) 27,4 százalékot ért el.

A posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD), valamint kisebb balliberális tömörülésekből álló baloldali szövetség a voksok 12,56 százalékát nyerte el.

A Lengyel Parasztpártra (PSL) és a vele közös listán induló, rendszerellenes Kukiz'15 mozgalom alkotta szövetségre 8,55 százalék szavazott.

Az ötszázalékos bejutási küszöböt átlépte még a voksok 6,81 százalékával a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja).

A lengyel szenátusban az ellenzék lehet erősebb, miután a százfős felsőházba a PiS-nek csak 48 szenátora került be. Szintén 48 mandátumra tettek szert az ellenzéki tömörülések. Emellett azonban négy független szenátort is megválasztottak, közülük hármat az ellenzékhez, egyet pedig a PiS-hez közelinek tartanak.

Az egyéni kerületekben választott felsőház egyebek között elutasíthatja a szejmben megszavazott törvényeket, amelyeket azonban az alsóházi többség ismét jóváhagyhat. Az alsóházban a PiS a végeredmények szerint önállóan is többséggel rendelkezik.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke sajtóértekezletén a végeredményekre reagálva leszögezte: pártja a szavazatok számát és arányát tekintve a rendszerváltás utáni választások történetében a legmagasabb támogatottságot szerezte, ezzel legitimációt kapott politikája a „jó változás” folytatásához.

A szenátusi eredmények kapcsán Kaczynski elmondta: nem jó, hogy a PiS-nek nincs abszolút felsőházi többsége, mindazonáltal a szenátus nem képes megakadályozni a törvények elfogadását, bár meghosszabbíthatja a törvényhozói folyamatot. A PiS figyelembe veszi ezt, de arra fog törekedni, hogy a szenátusban „legalábbis korlátozott legyen a lengyel politikát rontó háború” – jelentette ki Kaczynski. Úgy vélte: adódik „a kompromisszum, bizonyos együttműködés” lehetősége.

A PiS által a választások nyomán alakítandó új kormányról Piotr Müller kormányszóvivő már a nap folyamán bejelentette: a kabinet összetételét 2-3 héten belül ismertetik. Jaroslaw Kaczynski egy, a múlt héten adott interjúban Mateusz Morawiecki jelenlegi kormányfőt nevezte a „leginkább természetes” miniszterelnök-jelöltnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.