Keresés
Magyar Nemzet
2021. július 30., péntek, Judit, Xénia napja
HÍR TV - PUBLI CAFEMegmutatkozott a Jobbik átalakulása.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-vilagjarvany-sem-fekezte-vissza-a-migraciot-9961205/

A világjárvány sem fékezte meg a migrációt

Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) elnöke szerint az emberek menekülését részben a populizmus és a nacionalizmus globális terjedése idézi elő. A világszervezet éves migrációs jelentésének közzétételekor felszólította a világ vezetőit, hogy hagyják abba az egyes embercsoportok démonizálását. A 72 oldalas dokumentumban egyetlen szó sem esik a keresztényüldözésről, azonban így is találni benne Európára nézve aggasztó adatokat: a világon a legtöbb menekült ugyanis Törökországban tartózkodik.

Egyebek mellett a koronavírus-járványnak a migrációra kifejtett hatásait is vizsgálja az UNHCR tegnap közzétett éves migrációs jelentése, amelyből kiderült: a fegyveres konfliktus, üldöztetés, emberi jogi visszaélések vagy a klímaváltozás miatt otthonukat elhagyni kényszerülők száma az utóbbi évtizedben megkétszereződött a világban, múlt év végére pedig elérte a 82,4 milliót. A Globális trend című dokumentum szerint még a Covid–19 sem volt képes megállítani a konfliktusokat:

miközben a pandémia miatt bevezetett korlátozások következtében a világ nagy részén az emberek gyakorlatilag még a lakhelyüket sem hagyhatták el, újabb hárommillió ember kényszerült arra, hogy elmeneküljön szülőföldjéről.

Szíriai menekült Libanonban. A járvány sem állította le a migrációt Fotó: Reuters/Mohamed Azakir

Filippo Grandi, az UNHCR főbiztosa a jelentés ismertetésekor úgy fogalmazott: szerinte az emberek menekülését részben a populizmus és a nacionalizmus globális terjedése idézi elő, ezért felszólította a világ vezetőit, hogy hagyják abba az egyes embercsoportok démonizálását.

– Elképesztő és erkölcsileg megvetendő, hogy a menekülőket falak emelésével vagy tengerbe veszejtésükkel akarják megállítani. […] Bármilyen okból menekülnek, ugyanolyan emberek, mint bárki más

– fogalmazott. Grandi üdvözölte, hogy Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett a hatékony és humánus amerikai menekültügyi rendszer helyreállítására, de hozzátette: nagyon fontos ennek az ígéretnek a betartása.

Európa szempontjából is sok érdekes adatot tartalmaz a jelentés. Kiderült, hogy Törökországban tartózkodik a legtöbb menekült az egész világon, számuk 3,7 millió fő. Erre egyébként Recep Tayyip Erdoğan már számos alkalommal felhívta Európa figyelmét, a török elnök szerint ugyanis Törökország teljesítőképességének és befogadóképességének határán van, egy újabb migránshullámot már nem bír el.

Törökország után a második legtöbb menekültet befogadó ország Kolumbia, a dél-amerikai országot Pakisztán, Uganda és Németország követi a sorrendben.

Megoldás az elöregedő társadalomra? Mintegy huszonhétezer gyermek születik évente Németországban bevándorló szülőktől, ez a szám nagyjából hatszor nagyobb, mint 2015 előtt. Noha az elmúlt években jelentősen csökkent az új bevándorlók aránya a nyugat-európai országban, a születési statisztikák még mindig a korábbi nagy menekülthullámok hatásairól tanúskodnak, amikor közel egymillióan menekültek Németországba a háborúk és a megélhetési nehézségek elől. A főleg a közel-keleti és a dél-ázsiai térségből származó menekültek zöme már új hazájában alapított családot. Német szakértők arra mutattak rá, hogy a bevándorló családokból származó gyermekekkel megállítható lehet a társadalom elöregedése, ugyanis 2019 végén a migránsok átlagos életkora 29 év volt, ami 15 évvel alacsonyabb a teljes német lakosság átlagéletkoránál.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Afganisztáni helyzet

Már az unió is komolyan veszi az illegális migrációt
Már az unió is komolyan veszi az illegális migrációt, legalábbis az EU rendőri, ügyészi is titkosszolgálati munkáját koordináló szervezetei.

Egy pályafutás lezárása

Cseh László: Megszabadultam az örök kételytől
A 35 éves klasszis a 200 méteres vegyes úszás döntőjében elért hetedik hellyel zárta le sikeres pályafutását.
„Hit és szeretet nélkül nincs értelme a létezésünknek”
Varázslatos környezetben, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon mutatják be a Hegedűs a háztetőn című musicalt ma és holnap este 20 órától. Bozsik Yvette mesélt nekünk a darabról.

Poszt-trauma

Hamilton perfekt magyar és térdepel
A végén még megérjük, hogy ez a tájékozatlan autóversenyző beszáll a Jobbik kampányába is.

Poszt-trauma

Karácsonynak megüzenték…
Feri meg nemsokára bemondja az ATV-ben, hogy Gergő körül fogy a támogatás.

Poszt-trauma

Lukácsi Katalin beütötte az utolsó szöget is az ellenzék koporsójába
Leégett az ellenzék.

Aktuális

A nem őshonos fajok sokba kerültek Európának
Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi kárt okoztak.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány, tudod, hol kezdődik a tahóság?
Az őszödi hazudozó stílusa leginkább a külvárosi vásott figurák stílusára hajaz.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!