Afrikára összpontosít Merkel

Tovább mélyítené Németország és a fekete kontinens országainak kapcsolatait a háromnapos látogatásra Afrikába utazó Angela Merkel. A német kancellár első útja az Afrikai Unió elnökségét hamarosan átvevő Dél-afrikai Köztársaság elnökéhez vezetett, akivel többek között a káoszba süllyedt Líbia válságának mielőbbi megoldásáról is tárgyaltak.

2020. 02. 07. 15:09
German Chancellor Angela Merkel in South Africa
Találkozó Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnökkel Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromnapos látogatásra érkezett tegnap a német kancellár Afrikába: noha a hivatalos nyilatkozatokból úgy tűnik, a vizit oka elsősorban a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok serkentésével magyarázható, a Deutsche Welle német közszolgálati hírportál ugyanakkor tudni véli, hogy Angela Merkel a fekete kontinens felől Európára nehezedő migrációs nyomásról is tárgyal majd a Dél-afrikai Köztársaság és Angola vezetőivel.

Berlin egyébként az elmúlt években jelentős energiát fektet a több mint ötven országból álló kontinenssel való párbeszéd megteremtésére, tavaly novemberben például már másodszorra rendezték meg a Németország–Afrika-csúcstalálkozót. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy az afrikai országok szimpátiájának elnyeréséhez elsősorban a befektetéseken keresztül vezet az út. Németország ugyanakkor igencsak le van maradva a nagyhatalmi versenyben, az európai államok közül ugyanis Franciaország és Hollandia van a legaktívabban jelen a térségben, de Kína és Oroszország is hatalmas összegeket költ el a fekete kontinensen.

Az sem véletlen, hogy afrikai látogatásának első állomásaként Cyril Ramaphosával, a Dél-afrikai Köztársaság elnökével találkozott, Pretoria ugyanis épp e hónapban veszi át az Afrikai Unió elnökségét, amelynek egyik legsürgetőbb kérdése a Moammer el-Kadhafi 2011-es megbuktatása óta káoszba süllyedt líbiai válság megoldása vagy legalábbis enyhítése.

Ezzel kapcsolatban egyébként Merkel tegnap azt mondta: az észak-afrikai országban dúló polgárháború nemcsak Afrika problémája, de Oroszországtól kezdve az arab országokon át az Európai Unió tagállamainak is az az érdeke, hogy a konfliktus mielőbb rendeződjön. A kancellár ugyanakkor a Berlinben alig két hete megrendezett Líbia-konferenciá­ra utalva hozzátette: ez egyúttal azt is jelenti, hogy sok ország szeretné érdekeit érvényesíteni Líbiában, de amikor egy bizonyos ponton a külső támogatók beavatkozása megszűnik, akkor a harcoló feleknek maguknak kell megtalálniuk a megoldást saját országuk bajaira.

Találkozó Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnökkel
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

A Dél-afrikai Köztársaság egyébként Németország legfontosabb kereskedelmi partnere Afrikában, az ország összes befektetésének mintegy kétharmada német befektetésekből származik. 2019 pedig rekordévnek számított a kétoldalú kapcsolatokban, de az is nyilvánvaló, hogy mindkét ország szeretne még többet kihozni a párbeszédből.

A Deutsche Welle megjegyzi, Pretoriának jelenleg súlyos gazdasági válsággal kell megküzdenie, a munkanélküliség ugyanis harminc százalék körül mozog, az ország gazdasági növekedése pedig várhatóan alig éri el a 0,8 százalékot, Németország számára pedig ez egy dolgot jelent: még több befektetést. Ramaphosa a kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján országába invitálta a német vállalatokat. A Dél-afrikai Köztársaság elnöke arról is beszélt, hogy reméli: országának sikerül elsajátítania Németország tapasztalatait a szénenergiáról a megújuló energiára való átállás terén, hogy ezzel Pretoria is aktív szereplőként vehessen részt a klímaváltozás elleni harcban.

A kancellár holnap utazik tovább Angolába. Merkel alig két héttel azután érkezik a délnyugat-afrikai országba, hogy kiderült: az országot közel negyven évig irányító volt angolai elnök, Jose Eduardo dos Santos lánya saját országát lopta meg annak érdekében, hogy önmagát gazdagítsa. Az Isabel dos Santos történetét részletező mintegy 700 ezer kiszivárogtatott dokumentum az egész világsajtót bejárta, elemzők szerint azonban Berlin kapcsolata dos Santos uralma alatt mindig is hűvös volt az egykori portugál gyarmattal, João Lourenço jelenlegi elnök 2017-es hatalomra kerülése óta ugyanakkor folyamatos javulás érzékelhető a viszonyban.

Ezt jelzi a kancellár mostani vizitje is, Angola pedig elsősorban a haditechnika terén számít Németország segítségére. Elemzők arra emlékeztettek: Luanda német haditengerészeti hajók vásárlásában érdekelt, és noha Berlin egyelőre nem kommentálta az afrikai ország kívánságlistáját, ez a kérdés bizonyosan napirenden lesz a kancellár és az államfő találkozóján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.