Áldatlan állapotok a leszboszi táborban

A táborokban élők azonnali áthelyezésére szólította fel hétfőn a görög kormányt Leszbosz szigetének polgármestere, miután a hét végén legalább két ember életét vesztette. A túlzsúfolt Moria menekülttáborban tűz ütött ki, a felfordulás pedig lázadássá alakult. A zendülést a rohamrendőrség állította le. A tűzben azonban egy anya és egy kisgyerek életét vesztette, és többen súlyosan megsérültek. A görög kormány jelezte: szükség van a menedékkérelmek elbírálásának folyamatát és a menekülttáborok körülményeit szabályozó törvény megújítására.

Zetelaki Réka
2019. 10. 01. 16:04
Migrants stand in front of burnt containers following a fire in Moria camp on the island of Lesbos
Migránsok állnak tanácstalanul a leégett konténerek előtt a Moriában kitört tűz másnapján Fotó: Giorgos Moutafis Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új menedékkérelmi törvény került a görög kormány elé hétfőn, az athéni vezetés a Leszboszon történt tragédia után sürgős lépések mellett kötelezte el magát. Jórgosz Gerapetritisz államminiszter közölte, a tervezet célja, hogy a menekülttáborok és a menedékkérelmek elbírálásnak rendszere megfeleljen az európai uniós standardeknek. Kiemelte, a táborok lakóit azonnal emberi körülmények közé kell helyezni, ezzel beismerve, hogy a jelenlegi táborok ezt a feltételt nem teljesítik. A görög konzervatív kormány hétfőn jelezte, hogy megkezdi a több ezer menekült és bevándorló átszállítását a szigetekről a szárazföldre, elsősorban az Athén közelében fekvő Pi­reusz kikötővárosba.

Tisztségviselők szerint Kiriakosz Micotakisz miniszterelnök már korábban is jelezte, hogy a szárazföldi táborok kapacitását igyekszik kiterjeszteni, és felgyorsítja a menedékkérelmek elbírálását és az elutasítottak kitoloncolását Törökországba. Az athéni kabinet a hétfői válságülés után arról döntött, hogy mintegy tízezer bevándorlót akar visszaküldeni Törökországba. – Míg a Sziriza párt és az Alexisz Ciprasz vezette előző kormány négy és fél év alatt 1806 embert küldtek vissza, Kiriakosz Micotakisz kormánya tízezerre akarja növelni a visszaküldött bevándorlók számát 2020-ig – áll a közleményben.

Migránsok állnak tanácstalanul a leégett konténerek előtt a Moriában kitört tűz másnapján
Fotó: Reuters

A hét végén egyelőre ismeretlen okokból gyulladt ki egy konténerlakás a Moria nevű menekülttáborban. A rendőrségi jelentés szerint két tűz is lehetett: az egyik a táboron kívül, a másik azon belül. A felháborodott táborlakók a kiérkező tűzoltókra támadtak, így az oltási munkálatok lassabban haladtak a kelleténél. A rendőrség könnygázzal oszlatta a felháborodott tömeget, de a tűzben így is legalább ketten vesztették életüket. Egy szemtanú három holttestről számolt be.

A Moria nevű menekülttábor évek óta az egyik legkritikusabb pontja az Európába tartó bevándorlási útvonalnak. A görög szigetre Törökország felől érkeznek a bevándorlók. A tábor jelenleg 13 ezer embernek ad otthon, miközben mindössze háromezer fő számára van hely. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) szerint egy valódi település alakult ki, amelyben nyolcezer ember él sátrakban és konténerekben az olívaültetvényeken. Az UNHCR görögországi szóvivője, Borisz Csesirkov hangsúlyozta, hogy szükség van a táborlakók átszállítására a szárazföldre. „Azonnal meg kell szüntetni szigetünk túlzsúfoltságát, és be kell vezetni a határok ellenőrzését” – jelentette ki tegnap Sztratosz Kitelisz polgármester is.

Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetén harmincezer menedékkérő várakozik, hogy továbbutazhasson Nyugat-Európába. Görögországban mintegy hetvenezer menekült és bevándorló tartózkodik, többségük szír állampolgárságú. Augusztusban kilencezer ember ékezett, ami a legmagasabb szám azóta, hogy 2016-ban az Európai Unió és Törökország megállapodást írt alá a migráció visszaszorításáért.

Gőzerővel zajlik az illegális bevándorlás

Európa többi részén sem csökken az érkezések száma. Hétfőn tizenhat migránst találtak egy közúti ellenőrzés során három szerb rendszámú autóban a szlovén hatóságok a horvát határhoz közeli kelet-szlovéniai Sprinc településen – közölte a muraszombati rendőrég. A hét végén mintegy 150 ember érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére is, hét hajón. Az ANSA hírügynökség szerint valószínű, hogy a menekülteket embercsempészek vitték ki nagy halászhajókon a tengerre, ahonnan kis csónakokon kellett folytatniuk útjukat, még az olasz területi vizek előtt. Eközben a líbiai parti őrség 71 embert mentett ki egy csónakból az ország partjainál, majd visszajuttatta őket az észak-afrikai országba. Erősödtek a határvédelmi intézkedések is: Németországban hétfőn bejelentették, megerősítik az osztrák határ térségében végzett mélységi ellenőrzést az úgynevezett másodlagos migráció miatt. Erre legfőképpen a menedékkérők másodlagos, azaz EU-n belüli migrációs mozgása miatt van szükség, amely aláássa azt az alapelvet, hogy a menedékjog iránti kérelmeket az EU-ba belépés szerinti első országnak kell kezelnie.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.