Alkoholmentes szilveszter a svédeknél

Aki nem gondolkodott előre, szilveszter estéjén ital nélkül marad Svédországban.

Bugnyár Zoltán (Svédország)
2020. 12. 31. 12:00
null
rbsh_soft
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki nem gondolkodott előre, szilveszter estéjén ital nélkül marad Svédországban. A kormány karácsony óta tiltja este 8 után az alkoholárusítást, sem éttermek, sem kocsmák (amelyek korlátozásokkal, de nyitva vannak) nem adhatnak el alkoholos italokat. A kiszállítás sem megoldás, hiszen az „békeidőben” is tilos.

rbsh_soft

Svédországban eleve szigorúan szabályozzák az alkoholforgalmazást: üzletekben csak 3,5% alkoholtartalmú italokat – többnyire gyengített söröket – lehet kapni, rendes sört, bort, szeszesitalokat csak az állami monopóliumnál. A System Bolaget üzletei minden városban megtalálhatók, de nincs belőlük sok. Nagyobb helyeken este 8-kor zárnak be, de hétvégén mindenhol legkésőbb szombat 3-kor és hétfő reggel 10-ig ki sem nyitnak. Aki december 30-án estig nem vette meg a szilveszteri pezsgőt, abban bízhat, hogy otthon lapul még valamilyen szeszesital, mert haza már nem fog tudni vinni, szilveszterkor az összes alkoholbolt egész nap zárva van.

A legutóbbi járványügyi szigorításokkor felröppent a hír, hogy a „Systemet” is be fogják zárni, hisz a kormány javaslatot tett az összes közforgalmú, nem létfontosságú állami intézmény bezárására, de ez egyelőre nem történt meg, de feltehetően ezt nem is merik majd meglépni. Mi lenne a svédekkel egy jó snapsz nélkül?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.