Amerikába várták a tálibokat

Az Egyesült Államok felfüggesztette a béketárgyalásokat az afganisztáni tálib lázadókkal egy minapi kabuli merényletük miatt – jelentette be Donald Trump.

2019. 09. 09. 11:48
null
Tűzoltók és rendfenntartók egy múlt heti kabuli pokolgépes merénylet helyszínén Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok felfüggesztette a béketárgyalásokat az afganisztáni tálib lázadókkal egy minapi kabuli merényletük miatt – jelentette be Donald Trump amerikai elnök szombat este a Twitteren. Trump elárulta azt is, hogy eredetileg titkos találkozót szerveztek a tálib vezetőkkel, és tőlük elkülönülten Asraf Gáni afgán elnökkel vasárnapra Camp Davidbe, az amerikai elnökök nyári rezidenciájára, de a csütörtöki merénylet miatt, amelyben meghalt egy amerikai és egy román ­NATO-katona, valamint még tíz ember, lemondta ezt.

„A tálibok sajnos rossz adut használnak, beismerten ők követték el a kabuli támadást, amelyben meghalt egy nagyszerű katonánk és 11 további ember. Azonnal lemondtam a találkozót, és felfüggesztettem a béketárgyalásokat. Miféle emberek azok, akik ilyen sok gyilkosságot követnek el azért, mert úgy gondolják, ettől jobb lesz az alkupozíciójuk?” – írta az elnök mikroblogján.

Tűzoltók és rendfenntartók egy múlt heti kabuli pokolgépes merénylet helyszínén
Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul

Asraf Gáni afgán államfő Trump bejelentésére reagálva arra szólította fel a tálibokat, hogy hagyjanak fel az erőszakkal és közvetlenül a kabuli kormánnyal tárgyaljanak. – Az ­amerikaiak mindenki másnál jobban megszenvedik a tárgyalások lemondását – hangoztatta a tálibok szóvivője. A béke­egyezmény értelmében öt afganisztáni bázisról vonulna ki az amerikai hadsereg, az első fázisban ötezer amerikai katona hagyná el az országot. Jelenleg az Egyesült Államok 13-14 ezer fős kontingenst állomásoztat Afganisztánban. A tálibok cserébe megtagadnák az együttműködést az al-Kaida terrorhálózattal, és felvennék a harcot az Iszlám Állam terrorcsoporttal – írja a The Guardian napilap.

Az amerikai elnök a tárgyalások megszakításával azt üzente: az erőszak és a tárgyalások nem járhatnak kéz a kézben. Minden érintett fél – az Egyesült Államok, a tálibok, Kabul és Pakisztán is – békemegállapodást akar, ezért Trump bejelentése feltehetőleg csupán átmeneti intézkedés – mondta a Deutsche Welle hírportálnak Ali K. Chishti pakisztáni biztonságpolitikai elemző.

Washington tavaly óta tárgyalt a tálibokkal, hogy véget lehessen vetni a 2001 ősze óta tartó háborúnak. Minden fél arról számolt be az utóbbi napokban, hogy az utolsó simításokat végzik a békemegállapodáson. Közben azonban a lázadók megsokszorozták támadásaik számát. Saját bevallásuk szerint azért nem hagytak fel a támadásokkal, mert az afgán kormányerők sem szüneteltették ezeket a béketárgyalások idejére, és miután az ország területének felét az ellenőrzésük alatt tartják – már most erősebbek, mint hatalmuk ­2001-es megdöntése óta bármikor –,

győzelmeiket aduként akarták felhasználni a tárgyalásokon, írja az MTI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.