Amerikai üzenet Berlinnek

Váratlanul lemondta látogatását Angela Merkel német kancellárnál Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. A politikus a berlini látogatást az utolsó pillanatban halasztotta el.

Zetelaki Réka
2019. 05. 08. 6:44
Arctic Council ministers meet in Finland
Elmaradt a találkozó Merkel kancellárral. A tárcavezető jövő héten Szocsiban tárgyal Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlanul lemondta látogatását Angela Merkel német kancellárnál Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. A politikus a tegnap délutánra tervezett berlini látogatást az utolsó pillanatban halasztotta el.

Az Egyesült Államok berlini nagykövetségének szóvivője közölte, a találkozót a közeljövőben bepótolják. „Sajnos el kell napolnunk a berlini látogatást nyomós okok miatt. Számítunk a fontos találkozók újratervezésére, a külügyminiszter várakozással tekint a berlini találkozóra” – jelezte a nagykövetség.

Elmaradt a találkozó Merkel kancellárral. A tárcavezető jövő héten Szocsiban tárgyal
Fotó: Reuters

Pompeo Angela Merkel kancellár mellett Heiko Maas német külügyminiszterrel találkozott volna, hogy tárgyaljanak az ukrajnai, a venezuelai, az iráni és a szíriai helyzetről, valamint az Oroszországhoz és Kínához fűződő viszonyukról.

A német külügyminiszter korábban kiemelte a párbeszéd fontosságát a két ország között, Maas szerint alapvető érdekük, hogy „szorosan együttműködjenek az amerikaiakkal a sürgető nemzetközi kérdésekben, és képviseljék az európai álláspontot”.

Hétfőn Pompeo Finnországban beszélt az Északi-sarkvidéki Tanács ülésén az amerikai célokról a térségben. Az amerikai külügyminisztérium honlapján feltüntetett információk szerint a tárcavezető a mai napon utazik Londonba, hogy találkozzon Theresa May miniszterelnökkel és Jeremy Hunt külügyminiszterrel, csütörtökön pedig Grönlandon tervez látogatást.

Jelenleg nem tisztázott, hogy ezekre a találkozókra sor kerül-e.

Berlin és Washington viszonya Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése óta feszült, emlékeztetett a távirati iroda. Az amerikai kormány egyebek között Németország alacsony védelmi kiadásait, kereskedelmimérleg-többletét, valamint az Északi Áramlat 2 német–orosz gázvezeték projektjét bírálta.

Pompeo februárban nem vett részt a müncheni biztonsági konferencián, holott abban az időszakban napokig Európában tartózkodott, s Lengyelországot, Szlovákiát, Magyarországot, Belgiumot és Izlandot is felkereste.

Tegnap ugyanakkor az is kiderült, hogy a külügyminiszter jövő kedden ismét tárgyalni fog Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel Szocsiban, amiről a felek még finnországi megbeszéléseik során állapodtak meg.

Az Északi-sarkvidéki Tanács hétfői miniszteri megbeszélését követően Lavrov újságíróknak azt mondta, hogy a konstruktív légkörű megbeszélésen a regionális kérdések megvitatása mellett apró előrelépéseket sikerült elérni a stratégiai nukleáris stabilitás kérdésében is.

Úgy vélte, előrelépés történt a Vlagyimir Putyin orosz államfő és Donald Trump amerikai elnök néhány napja lezajlott telefonbeszélgetésén felvetett kérdések további megvitatásában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.