Anarchisták vagy sportolók a vádlottak padján?

Az elmúlt napokban sem csitultak az indulatok Oroszországban a Hálózat nevű csoport ügye körül. Terrorizmussal vádolt baloldali fiatalokról van szó, akiket február közepén hat és tizennyolc év közötti börtönre ítélt a bíróság. A büntetés a társadalmi figyelem fókuszába került. A kormánypárti médiában egyelőre óvatosak az ügy minősítésével, az ellenzéki sajtó viszont a sztálini időkhöz hasonlítja az esetet.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 02. 24. 12:12
FIFA World Cup: From the Sidelines
Rendőr egy moszkvai stadion előtt. A futball-vb is célpont lehetett Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hálózat ügye 2017 óta húzódik Oroszországban, de csak az elmúlt egy hétben, az ítéletek kihirdetése után kapott igazán nagy publicitást. Tizenegy fiatalt, Penza városából és Szentpétervárról származó aktivistát egy terrorszervezet létrehozásával vádolnak. A legfiatalabb vádlott jelenleg 23 éves, a legidősebb 31. Az üggyel az orosz nemzetbiztonság, az FSZB foglalkozik. A vádlottak többsége anarchista nézeteket vall, antifasiszták és baloldali beállítottságúak. Az FSZB szerint terrormerényleteket terveztek 2018-ban, az orosz elnökválasztás és az Oroszországban rendezett futball-világbajnokság előtt, hogy ezzel megdöntsék az államhatalmat és destabilizálják a politikai rendszert.

Csakhogy a vád főleg maguknak a vádlottaknak a vallomásaira épül, tettekre nem került sor. Nagyjából két dolog fogja őket össze: az anarchista, kormányellenes beállítottságuk és az airsoft. Ez utóbbi egy paintballhoz hasonló, gömblövedékekkel működő légfegyvereket használó sport, általában kültéri pályákon, erdőkben játsszák. Ezeket a közös, vidéki játékokat hozza fel az FSZB mint terhelő bizonyítékot, szerintük így készült a csoport az orosz államhatalom megdöntésére. A vádiratban többek között a következő kijelentések szerepelnek: számos alkalommal együtt utaztak el vidéki erdőkbe; olyan társadalmi akciókat szerveztek, mint az Étel a bombák helyett vagy a Vegánok napja, illetve sorozatosan kritizálták az államot és annak katonai kiadásait.

A legtöbb vádlott később jelezte, hogy a kihallgatás során megkínozták őket, és a vallomásaikat a kínzás elkerüléséért tették. A fiatalokon végzett orvosi vizsgálatok véraláfutásokat, horzsolásokat és égésnyomokat állapítottak meg, de a bíróság egyetlen esetben sem foglalkozott ezekkel. Az első ítéletre február 10-én, a hét penzai vádlott ügyében került sor: hat és tizennyolc év közötti börtönbüntetést kaptak, a kínvallatások vádját a bíróság visszautasította. Az ügy, amely több mint két éven keresztül elkerülte a nyilvánosság figyelmét, hirtelen az érdeklődés középpontjába került.

Rendőr egy moszkvai stadion előtt. A futball-vb is célpont lehetett
Fotó: Reuters

Az elmúlt tíz napban sorozatban jelentek meg nyílt levelek és szerveztek tüntetéseket a vádlottak védelmében. Legutóbb szombaton Szentpéterváron tüntetett közel kétszáz ember az ügy felülvizsgálatát követelve. Orosz értelmiségiek – írók, újságírók, tudósok, tanárok, filmrendezők, egyetemi diákok, színművészek – is kifejezték tiltakozásukat. – Azt követeljük, hogy azonnal töröljék a Hálózat ügyében hozott büntetést, amely értelmetlen kegyetlenséggel töri meg polgártársaink jövőjét. Vizsgálják ki az eset körülményeit, büntessék meg a vétkes tisztviselőket, a rendvédelmi és biztonsági szervek pedig biztosítsák a törvény betartását – áll a tudósok nyílt levelében.

A per az orosz elnöki adminisztráció ingerküszöbét is elérte. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin sajtótitkára szerint az elnökhöz eljutott a felháborodás visszhangja, és követik az ügyet. – Meg kell várni a fellebbezést – idézte Peszkovot a RIA Novosztyi hírügynökség. A társadalmi kritika, úgy tűnik, célba talált, és nem kizárt, hogy hamarosan valamilyen fordulat lehet az eljárásban. Mindezek ellenére azonban az ügy nem olyan fekete-fehér, mint amilyennek látszik. A Meduza orosz lap pénteken megjelent hosszú oknyomozó cikke szerint a penzai fiatalokat nemcsak az anarchista nézeteik és az airsoft, hanem több más szál is összekötötte: kábítószer-kereskedelem és vélhetően két gyilkosság is. Ezek a cselekmények azonban a vádiratban nem szerepelnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.