Angela Merkel harminc napot adott Johnsonnak

A brit kormányfő Angela Merkel német kancellárral találkozott, mindössze 71 nappal a britek Európai Unióból való kilépését megelőzően.

Zetelaki Réka
2019. 08. 22. 11:48
German Chancellor Merkel meets Britain's Prime Minister Johnson at the Chancellery in Berlin
Közös sajtótájékoztató. Új alternatíva készülhet a backstopra Fotó: Axel Schmidt Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Léteznek alternatív lehetőségek az ír–északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalék megoldás (backstop) helyett, és rövidesen be is mutatják ezeket – mondta Boris Johnson tegnap Berlinben. A brit kormányfő Angela Merkel német kancellárral találkozott, mindössze 71 nappal a britek Európai Unióból való kilépését megelőzően. A tárgyalás előtt közösen tartott sajtótájékoztatón megerősítette kormánya álláspontját, miszerint továbbra is kérik a brexitalkuban foglalt ír tartalék megoldás törlését az Európai Uniótól.

Kiemelte: vannak más megoldások is az Egyesült Királyság és Írország közötti határszakasz ellenőrzésének ügyé­ben, „például előzetes elektronikus ellenőrzési és egyéb technikai lehetőségek”. A jelenlegi, Európai Unió által támogatott megállapodás szerint az Egyesült Királyság közös vámterületet alkotna az unióval, így elkerülhető lehetne Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti fizikai határ felállása.

Közös sajtótájékoztató. Új alternatíva készülhet a backstopra
Fotó: Reuters

„Nyilvánvaló, hogy nem fogadjuk el a jelenlegi kilépési megállapodást, amely vagy megosztja az Egyesült Királyságot, vagy uniós kereskedelmi szabályok közé zár minket, anélkül, hogy egy szót is szólhatnánk” – emelte ki. Hozzátette, hogy hamarosan „némileg pontosabban” ismertetik majd a brit javaslatokat, a többi között Greg Hands konzervatív parlamenti képviselő, volt kereskedelempolitikai államtitkár vonatkozó jelentésében.

Angela Merkel minderre válaszul felszólította a brit kormányfőt, hogy egy hónapon belül álljon elő egy olyan alternatív megoldással, amely válasz a brexit körül kialakult válságra. Hozzátette: lehetséges egy új megállapodással előállni, és megvédeni az országot a megállapodás nélküli kieséstől. „Azt állították, a következő két évben várható a megoldás. De találhatunk egyet harminc napon belül is, miért ne?” – tette fel a kérdést a kancellár.

Johnson berlini látogatása után ma Párizsban tárgyal a brexitről. Franciaország jelezte, szerintük a legvalószínűbb forgatókönyv Nagy-Britannia megállapodás nélküli uniós kiválása, miután a kormányfő a kilépési tárgyalások újranyitását és a tartalék megoldás törlését követeli.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.