Apa és anya a család záloga

A szexuális identitás és a férfi és nő alkotta család értékeit hangsúlyozza a katolikus nevelésért felelős vatikáni kongregációnak a genderelméletről közölt friss dokumentuma. A teológiai iránymutatás párbeszédet is szorgalmaz a nemi diszkriminációval szembeni fellépés érdekében.

Magyar Nemzet
2019. 06. 12. 11:48
Pope Francis blesses a baby as he arrives to lead the weekly general audience in Saint Peter's Square at the Vatican
A genderelméletek eltávolodnak a természettől, állítja a vatikáni kongregáció Fotó: Tony Gentile Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem képvisel egyházi nyitást az úgynevezett genderelmélet felé a katolikus nevelésért felelős vatikáni kongregáció 31 oldalas dokumentuma, amelyet a Férfinak és nőnek teremtette őket címmel adott ki a héten több nyelven a Szentszék. (A genderelmélet a társadalmi nemek tudománya, amely a tanult – nem pedig a biológiai – nemi szerepekkel és társadalmi vonatkozásaikkal foglalkozik.)

A római kúria a kérdést teológiai és tudományos szempontból is részletesen tárgyaló dokumentuma leszögezi a gyerekeknek azt a jogát, hogy „apa és anya alkotta családban nőjenek fel”, illetve elutasítja a nézetet, miszerint férfi és nő házassága a „patriarchális társadalom maradványa” lenne. Hangsúlyozza egyben a katolikus családok választási szabadságát a szexuális nevelésben, valamint a katolikus oktatási intézmények legitimitását a szexualitással kapcsolatos nézeteik fenntartásában. Demokratikus államban az oktatási modellt nem uralhatja „egyengondolat”, különösen ennyire jelentős kérdésben – olvas­ható a dokumentumban, amelyet a távirati iroda idézett, és amely kiemeli a nők nevelési szerepét a családban éppúgy, mint az iskolákban és a társadalomban.

A genderelméletek eltávolodnak a természettől, állítja a vatikáni kongregáció
Fotó: Reuters

Az iránymutatás az európai országok oktatásában terjedő genderelmélettel kíván szembehelyezkedni. A Vatikán úgy véli: a genderelméletek, főleg ezek radikálisabb irányzatai, fokozatosan és teljesen eltávolodnak a természettől, a szexuális és családi identitástól az úgynevezett folyékony dimenzió felé, amelyben „minden egyforma, különbség, rend és cél ­nélküli”. A szöveg kiemeli, hogy a relativizmus „kulturális és ideológiai forradalma”, amelyben a gender fontosabb lesz a nemnél, jogi következményekkel is jár sajátos egyéni és társadalmi jogok követelésével. A dokumentum ugyanakkor nem utasítja el a genderkutatást, ha ez „lehetséges találkozási pontokhoz vezet”. Giuseppe ­Versaldi, a kongregáció prefektusa a Vatican News hírportálnak azt mondta: „a genderelméletről párbeszédre van szükség, jelszavak és szélsőséges nézetek hangoztatása nélkül”.

Megjegyezte, a dokumentumot az európai püspökök szorgalmazták, „mivel a kérdésben nagy a kavarodás, és fennáll a veszély, hogy a genderelméletet egyengondolatként tanítják az iskolákban”. Hozzátette: a genderjogok már jogszabályokban is bekerülnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.