AstraZeneca-vezér: éjt nappallá téve dolgozunk Európa ellátásáért!

Az AstraZeneca vezérigazgatójának elmondása szerint némi aggodalomra ad okot, amit az Európai Bizottság a vakcinaszerződés nyilvánosságra hozatalakor művelt. Pascal Soriot és a biotechnológiai cég vezetése azt ígérik, hogy a 65 év feletti korosztályt is védi az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett oltóanyag.

Magyar Nemzet
2021. 01. 29. 19:09
null
Az AstraZeneca vezérigazgatója nem magyarázta részletesen az EU és a cég közötti konfliktust. Fotó: Chris Ratcliffe Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Webináriumot szervezett péntek délutánra a brit-svéd gyógyszercég, az AstraZeneca, miután az Európai Gyógyszerügynökség zöld jelzést adott a koronavírus-vakcinájuk uniós forgalmazáshoz. Az online eseményen, ahova lapunk is meghívást kapott, Pascal Soriot vezérigazgató történelminek nevezte az EU-s fejleményt. Mint azt felszólalásában mondta, mindössze kilenc hónappal ezelőtt – amikor is az Oxfordi Egyetemmel együtt megkezdték az oltóanyag fejlesztését – nem is álmodtak róla, hogy idáig jutnak. Kijelentette azt is: bízik benne, hogy a világszerte zajló oltási kampány hamarosan tényleges hatást fejt ki a vírussal szembeni küzdelemben.

Soriot nem akarta kommentálni az Európai Bizottság és a cég közötti vitás helyzetet, szerinte ugyanis a történelmi nap nem erről kellene, hogy szóljon.

Az AstraZeneca vezérigazgatója nem magyarázta részletesen az EU és a cég közötti konfliktust.
Fotó: Chris Ratcliffe / EPA

Azt felszólalásában mindenesetre többször is elismételte, hogy az AstraZeneca elkötelezett az EU-val kötött szerződés teljesítésére, így a blokk által berendelt oltóanyag mielőbbi előállítására. – Jelenleg is éjt nappallá téve dolgozunk – fogalmazott, azt hangoztatva, hogy az európai üzemeikben tapasztalt gyártási problémákat lényegében sikerült elhárítani, tehát hamarosan jelentősen nőhet a kapacitás. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az uniós államok már napokon belül három millió dózis oltóanyagot kaphatnak az AstraZenecától, erősítette meg.

Az Európai Bizottság és a cég által megkötött szerződés pénteki nyilvánosságra hozatalát Soriot nem véleményezte, ám aggasztónak nevezte, hogy az uniós bizottság bár próbát tett rá, lényegében nem sikerült kitakarnia a negyvenegy oldalas dokumentum üzleti titoknak minősülő részeit.

A sajtóeseményen Andrew Pollard professzor, az Oxfordi Vakcina Csoport igazgatója a friss sajtóbeszámolókra reagálva elmondta: teljességgel bíznak a vizsgálati eredményeikben, így abban, hogy az oltóanyag a 65 éven felülieknek is védettséget nyújt. Szerinte hamarosan még több klinikai vizsgálat eredménye nyilvános lesz, így a közvélemény még nagyobb bizonyosságot kaphat. – Mindenesetre az államok egyéni döntése, hogy milyen körben alkalmazzák a vakcinát – fejtette ki, arra is felhívva a figyelmet:

egy ennyire súlyos világjárvány közepette lényegében lehetetlen arra várni, hogy betonbiztos statisztika álljon rendelkezésre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.