Áttörést hozhat az orosz–ukrán fogolycsere

Mindkét fél 35 foglyot engedett el. A kijevi elnöki hivatal közlése szerint a hazatért ukránok között van a kercsi incidens után Oroszországban őrizetbe vett 24 ukrán tengerész.

Magyar Nemzet
2019. 09. 09. 6:41
Ukrainian film director Oleg Sentsov, who was jailed on terrorism charges in Russia, gets off a plane upon arrival in Kiev after Russia-Ukraine prisoner swap, at Borispil International Airport
Oleh Szencov filmrendező hagyja el a repülőgépet a boriszpili repülőtéren Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Földet értek Moszkva vnukovói, illetve Kijev boriszpili repülőterén szombat délután az orosz–ukrán fogolycsere keretében szabadon bocsátott személyeket szállító repülőgépek – jelentette az MTI.

Mindkét fél 35 foglyot engedett el. A kijevi elnöki hivatal közlése szerint a hazatért ukránok között van a kercsi incidens után Oroszországban őrizetbe vett 24 ukrán tengerész, valamint Oleh Szencov, az Oroszországban 20 évi szabadságvesztésre ítélt ukrán filmrendező. A hazatérő ukrán szabadulókat a repülőgép utaslépcsőjénél fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és mindegyiket külön megölelte.

Oleh Szencov filmrendező hagyja el a repülőgépet a boriszpili repülőtéren
Fotó: Reuters

A szabadon bocsátott oroszok névsorát nem hozták nyilvánosságra, ugyanakkor a holland külügyminisztérium közlése szerint Ukrajna átadta Oroszországnak Volodimir Cemah donyecki szakadár fegyverest, akinek köze lehetett a 2014-ben az MH17-es malajziai utasszállító repülőgép Kelet-Ukrajna feletti lelövéséhez. A holland ügyészség korábban felszólította Kijevet, hogy ne engedje Oroszországba utazni Cemahot, mert szökése veszélybe sodorhatja az MH17-es ügyében zajló vizsgálatot. A nyomozók jelezték: szeretnék kihallgatni a férfit. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont azt közölte, hogy a szakadárt szabadon engedése előtt többször kihallgatták.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a fogolycserét nagyon fontos lépésnek, a politikai akarat megnyilvánulásának nevezte, és a két ország között kialakult bizalmi légkör fenntartására szólított fel a problémák megoldása érdekében. – A mostani ukrán–orosz fogolycsere az első lépés volt ahhoz, hogy kiszabadítsanak minden, még orosz területen fogva tartott ukrán állampolgárt, és folytassák a minszki folyamat végrehajtását, valódi fegyvernyugvást elérve a Donyec-medence térségében – jelentette ki Volodimir Zelenszkij.

Kifejezte meggyőződését, hogy az ukránok összefogással nemcsak embereket, de az ország területeit is vissza fogják szerezni. Leszögezte, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök és közte létrejött egyezségek a mostani fogolycsere kapcsán teljes mértékben teljesültek. Angela Merkel német kancellár is üdvözölte a fogolycserét, reményteli jelnek nevezve azt. Donald Trump amerikai elnök szintén kedvezően fogadta az eseményt. „Nagyon jó hír, talán az első óriási lépés a béke felé” – írta a Twitteren.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.