Ausztria is bekeményít: jönnek a drasztikus szigorítások

Németország és Franciaország után a szomszédos Ausztriában részleges kijárási korlátozás lesz kedd éjféltől.

Magyar Nemzet
2020. 10. 31. 17:49
KURZ, Sebastian
Bécs, 2020. április 3. Sebastian Kurz osztrák kancellár védõmaszkot visel a parlament ülésén a bécsi Hofburgban 2020. március 3-án. Ausztriában 11 238 igazolt koronavírus-fertõzött van. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 3-tól újabb járványellenes korlátozásokat vezetnek be Ausztriában – jelentette be szombat délutáni bécsi sajtótájékoztatóján Sebastian Kurz osztrák kancellár. A szigorítások kedd éjféltől lépnek életbe. Egyebek mellett este 8 és reggel 6 között tilos lesz másokat meglátogatni, az otthonukat pedig csak családi okokból, munkaügyben vagy szabadidős céllal lehet elhagyni. A magántalálkozókon maximum két háztartásból érkezők tartózkodhatnak egyszerre egy helyen. A kijárási korlátozások egyelőre tíz napig lesznek érvényben.

A szigorítások komolyan érintik a kulturális szektort is: bezárnak a mozik, a múzeumok és a színházak, nem tarthatnak meg sportrendezvényeket.

A vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendégeket, csak elvitelre és kiszállítással dolgozhatnak, a szálláshelyek pedig nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti úton lévőket szállásolhatnak el. Bár az üzletek egyelőre nyitva tarthatnak, ugyanakkor korlátozni kötelesek az eladótérben egyszerre tartózkodó vásárlók számát. A kancellár hangsúlyozta.

a megszorítások elkerülhetetlenek, mivel az egészségügyet túlterheltség fenyegeti.

A brit The Guardian nem sokkal a bejelentés előtt arról írt: az osztrák kormány attól fél, hogy a koronavírus-járvány gyors terjedése túlterheli a kórházak kapacitását.

A kormány által szombaton nyilvánosságra hozott adatok további 5349 megerősített esetet regisztráltak.

Egy nappal korábban 5627-tel döntött csúcsot az újonnan regisztrált fertőzöttek száma – ez rendkívül ijesztő összehasonlítva az első hullám során elért csúccsal: márciusban 1050 volt. A Guardian emlékeztet: Sebastian Kurz korábban ezzel kapcsolatban azt mondta, napi hatezer új beteg regisztrálása esetén kimerülhet a kórházak kapacitása. Az osztrák kancellár ugyanakkor azt is elismerte, hogy

gazdaságilag pusztítóan hatna egy újabb kijárási tilalom, ezért ezt szeretnék elkerülni, de az osztrák sajtó szerint már a tervasztalon van az újabb intézkedések előkészítése.

Ausztriában jelenleg az éttermek és a bárok is nyitva vannak. A pénzügyminisztérium a pénteki közleményében azt írta: Ausztriában és számos európai országban a drámai módon emelkedő fertőzések száma korlátozni fogja a közéletet, ami kihat majd a gazdaságra is. A kommüniké hozzáfűzte azt is, hogy dolgoznak az újabb gazdaságélénkítő intézkedéseken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.