Az adatok cáfolják a kínai vakcina elleni kétes támadásokat

Az Egyesült Arab Emírségek jelentése szerint a Sinopharm rendkívül hatékony, amit alátámasztanak a számok is.

2021. 04. 20. 16:39
null
Mohammed bin Rasid al-Maktúm, dubaj vezetője, az Egyesült Arab Emírségek alelnöke már novemberben példát mutatott. Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen haláleset sem történt koronavírus miatt azok körében, akik megkapták a Sinopharm mindkét dózisát – írta friss jelentésében az Egyesült Arab Emírségek. Statisztikáik szerint a kínai vakcina 95 százalékban megakadályozta a súlyos állapot kialakulását, és 93 százalékban a kórbázba kerülés esélyét. A tanulmány rámutatott, hogy az oltás alaposan csökkentette, de nem zárta ki a megfertőződés lehetőségét, akik azonban mégis elkapták a kórt, sokkal enyhébb tünetekkel vészelték át a betegséget. A megállapításokat alátámasztják a hivatalos adatok is: a majd tízmilliós országban a januári csúcs, a tömeg oltás kezdete óta a naponta regisztrált új esetek meredeken zuhannak, mostanra kétezer alatt járnak. Ennél is figyelemreméltóbb a halálos áldozatok száma, tegnap „mindössze” hárman veszítették életüket koronavírus miatt, március közepe óta nem követelt napi tíz életnél többet a kór. És egybecsengenek az adatok a Sinopharm harmadik fázisú klinikai tesztjeinek eredményeivel is, melyek még tavaly decemberben 86 százalékos hatékonyságot jeleztek.

A vizsgálatok azért is fontosak, mert ahogyan Izrael a Pfizer–BioNTech fejlesztésének „kísérleti laborja”, úgy az Egyesült Arab Emírségek a Sinopharmé. A hét emírséget tömörítő államban már több mint 9,6 millió dózis vakcinát adtak be, 2,2 millióan, azaz a népesség több mint húsz százaléka már az ismétlő oltáson is túl vannak. A várakozások szerint az ország lehet az egyik legelső a világon, ahol az arra alkalmas és vállalkozó teljes lakosságot beoltják. A sikerben szerepe lehet, hogy Abu-Dzabi meglehetősen kemény kézzel lépett fel az álhírek terjedése ellen, emiatt a YouGov márciusi felmérése szerint magas az oltási hajlandóság, a lakosság 82 százaléka már beadatta, vagy beadatná magának a szert. Az országban négy vakcina is elérhető – a kínai mellett az orosz, az AstraZeneca és a Pfizer–BioNTech – a felmérések szerint azonban az emberek többsége éppen a legszéleskörűbben használt Sinopharmban bízik a legjobban. Az együttműködés olyan szoros, hogy a kínai oltóanyagot már az Egyesült Arab Emírségekben is gyártják, amivel a világpiacra is termelnének.

Mohammed bin Rasid al-Maktúm, dubaj vezetője, az Egyesült Arab Emírségek alelnöke már novemberben példát mutatott.
Fotó: Twitter

Mint arra Menczer Tamás külügyi államtitkár is rámutatott Facebook-üzenetében, a Sinopharm hatékonyságáról a The Lancetben is cikk jelent meg a napokban. A tekintélyes orvosi szakfolyóiratban közölt tanulmány szerint a kínai vakcina nem csupán a koronavírus ellen hatásos, de annak egyik legveszélyesebb, dél-afrikai mutációja ellen is. Menczer Tamás felidézte, hogy „az elmúlt hétben néhány nap alatt az oltásellenes baloldal 70 cikkben támadta a kínai vakcinát, és mind hazugság volt”.

A kínai vakcinákkal szemben megfogalmazott bírálatoknak az adott muníciót, hogy múlt héten az amerikai Associated Press Kao Fut, a kínai járványügyi központ vezetőjét idézve arról írt, az oltóanyagaik nem elég hatásosak. A nemzetközi médián végigsöprő hír után a szakember Global Timesnak adott interjúban sietett leszögezni, hogy „félreértették”, ő valójában annak a lehetőségeit ecsetelte, hogy különféle vakcinák és technológiák ötvözésével, a dózisok pontosításával, az ismétlő oltások időzítésével esetleg növelhető lenne a hatékonyság.

Az Egyesült Arab Emírségek és más államok tapasztaltai mindenesetre eddig őket igazolja. A legnépszerűbb kínai oltóanyagokat már több mint hatvan országban engedélyezték, főként Afrikában, Ázsiában, Dél-Amerikában, de Európában Magyarország mellett például Szerbiában is – még Alekszandar Vucsics elnök is azzal oltatta be magát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.