Az al-Kaida vezetője újabb dzsihadista merényletekre szólított fel

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője újabb merényletekre szólította fel az iszlamistákat amerikai, európai, izraeli és orosz célpontok ellen az Egyesült Államok elleni, 2001. szeptember 11-i terrortámadások 18. évfordulóján – közölte szerdán a terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group).

Forrás: MTI2019. 09. 11. 19:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mudzsahed testvéreim Palesztinában és a muszlim világ más részeiben! Izrael amerikai, brit, francia, orosz, illetve más európai szövetségeseinek befolyása világszerte megnőtt” – hangoztatta Ajman az-Zavahri a felvételen, amelyet az al-Kaida szócsövének számító as-Sahab „hírügynökség” tett közzé. Mint mondta, a Izrael és szövetségesei elfojtják a dzsihádot Palesztinában. „Megtorlásul támadjátok őket Palesztinában elkövetett bűneikért és Izrael támogatásáért” – mondta.

Zavahri videójában a dzsihádnak „hátat fordító” szélsőségeseket is bírálta. A terrorista vezér olyan egykori szélsőségesekre utalt kijelentésével, akik börtönbe kerülve változtattak nézeteiken és a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni támadásokat utólag már elfogadhatatlannak mondták a civil áldozatok miatt.

„Meg szeretném kérdezni tőlük, hogy valóban azt hiszik, ártatlanokat gyilkoltunk a Világkereskedelmi Központban – ami már eleve téves felvetés –, akkor a Pentagonban megöltek is azok voltak?” – vetette fel Zavahri az angol felirattal ellátott 30 perces felvételen.

2001. szeptember 11-én reggel két, az al-Kaida terrorszervezet dzsihadistái által eltérített utasszállító repült a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, majd nem sokkal később egy harmadik a Washington melletti Arlingtonban lévő Pentagon épületébe. Egy negyedik eltérített repülőgép Pennsylvaniában zuhant le, miután a gép utasai és személyzete megpróbált szembeszállni a terroristákkal.

A támadásoknak – amelyek az Egyesült Államok ellen a történetében elkövetett legnagyobb terrortámadások voltak – csaknem háromezer halálos, és több mint hatezer sebesült áldozata volt.

Az egyiptomi születésű Zavahri Oszama bin Laden egykori al-Kaida vezér megölését követően lépett elő a szervezet fejévé. Bin Ladennel az amerikai haditengerészet SEAL Team 6 elnevezésű különleges egysége végzett 2011-ben a pakisztáni Abbottabádban. Úgy tudni, Zavahri is a térségben bujkál.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.