Az amerikai külügyminiszter Prágában figyelmeztette a fehérorosz kormányt

Elítélte a Fehéroroszországban történteket Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Közép-európai útjának első állomásán, Prágában Pompeo elmondta: Washington már felszólította a minszki kormányt az erőszak alkalmazásának visszavonására.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 12. 14:26
POMPEO, Mike
Mike Pompeo és felesége, Susan Pompeo a prágai repülőtérre érkezik 2020. augusztus 11-én. MTI/Pool/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Egyesült Államok nagyon aggódik a fehéroroszországi fejlemények miatt és továbbra is mindent megtesz az ottani civilek, a tüntetők védelme érdekében – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán prágai sajtótájékoztatóján, miután munkaebéd keretében Andrej Babiš cseh kormányfővel tárgyalt.

– Nagyon aggódunk, mert a választások nem voltak szabadok és igazságosak – szögezte le kérdésre válaszolta Pompeo. Szerinte az Egyesült Államok már felszólította a fehérorosz hatóságokat, hogy ne alkalmazzanak erőszakot a civil tüntetők ellen, s ez az álláspontja változatlan. – Azt akarjuk, hogy a fehérorosz emberek is olyan szabadságban éljenek, mint mi – tette hozzá a miniszter.

Andrej Babiš sokkolónak, botrányosnak minősítette a fehéroroszországi fejleményeket, szerinte a tüntetők elleni erőszak alkalmazása elfogadhatatlan.

– Bízom abban, hogy az Európai Unió a fehéroroszországi fejleményekkel kapcsolatban nem marad csak a nyilatkozatok szintjén, hanem konkrét lépéseket tesz az ottani rendszer ellen – hangsúlyozta a cseh kormányfő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.