Az amerikaiak ötöde hisz a mikrocsip teóriában

A közösségi médiának is nagy szerepe van az összeesküvés-elméletek terjedésében.

2021. 07. 21. 6:37
BIDEN, Joe
Joe Biden szerint már a beoltatlanok járványa dúl, amiért a közösségi média is felelős. Fotó: Susan Walsh Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikaiak ötöde hisz abban, hogy az Egyesült Államok kormánya arra használja a koronavírus elleni vakcinát, hogy mikrocsipeket ültessen az emberekbe – derült ki a YouGov és a The Economist közös közvélemény-kutatásából. A felmérés alapján öt százalékuk teljes bizonyossággal vallja az összeesküvés-elméletet, 15 százalékuk pedig nagyon valószínűnek tartja, miközben csak 46 százalékuk utasítja el egyértelműen.

A mikrocsip-teória az oltóanyagok kifejlesztésével párhuzamosan született meg. Elsősorban a közösségi médiában terjed, például az olyan mágneses kihívás nevű felvételeknek köszönhetően, amelyekben azt bizonygatják, hogy az oltás helyén megtapad a mágnes. Ezeket tudományosan számtalanszor megcáfolták már, rámutatva például, hogy a fecskendő tűje túlságosan szűk ahhoz, hogy átférjen rajta egy mikrocsip, vagy a mágneses kölcsönhatáshoz elegendő fém, nem beszélve az oltóanyagok többszörös bevizsgálásáról. Az egyik legnézettebb ilyen videó készítője maga is elismerte, hogy viccnek szánta az egész jelenetet, a mágnest megnyalta korábban, hogy megtapadjon a bőrén. Mindhiába, az elmélet máig makacsul tartja magát.

Korábbi közvélemény-kutatások is rávilágítottak már, hogy az amerikaiak fogékonyak a különféle összeesküvés-elméletekre. A Surgo Ventures januári felmérése szerint a megkérdezettek 42 százaléka hitt legalább egy konteóban. Ők ide sorolták a már említett mikrocsipeket (10,5 százalék), hogy a Covid–19-járványt a kormány robbantotta ki, hogy irányítsa a lakosságot (25,5 százalék), és hogy a vírust az emberek kreálták, hogy manipulálhassák a világ eseményeit (26,7 százalék). Márciusban megismételt vizsgálatukban sem változtak az arányok.

A legnagyobb közösségi oldalak, mint amilyen a Facebook, a Twitter, a YouTube vagy a TikTok, ugyan dolgoznak azon, hogy minél előbb töröljék az effajta félrevezető információkat, azonban ezek vírusként kiirthatatlanul terjednek. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már a kezdetekben figyelmeztetett, hogy nem csupán a koronavírus, de az információs járvány elleni harcot is meg kell vívni.

– Embereket ölnek meg!

– fakadt ki nemrégiben Joe Biden amerikai elnök is a Facebookhoz hasonló platformokra mutogatva, mondván a közösségi médiában terjedő álhírek tartják vissza az embereket attól, hogy beoltassák magukat. Vivek Murthy, az Egyesült Államok tiszti főorvosa ugyancsak arra figyelmeztetett, hogy a téves információk jelentik a legnagyobb veszélyt a közegészségre, és állítólag komoly nyomást gyakoroltak a Facebookra, hogy lépjen fel hatékonyabban az összeesküvés-elméletek terjedése ellen.

Joe Biden szerint már a beoltatlanok járványa dúl, amiért a közösségi média is felelős
Fotó: Susan Walsh / MTI/AP/

Egy tavalyi amerikai kutatás arra az eredményre jutott, hogy a Facebookon, a YouTube-on, a Twitteren és az Instagramon már 59 millió követője volt a különféle oltásellenes fórumoknak. Az elemzés megállapította, hogy a techóriások az esetek túlnyomó többségében elégtelenül léptek fel az álhírek terjedése ellen. Ráadásul több százezer bejegyzés vizsgálatának eredménye szerint a téves információk eredeti forrásaként 65 százalékban mindössze 12 ember felelős.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.