Az EP jogi bizottsága összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi Lászlóval kapcsolatban

Szájer József fideszes EP-képviselő a Hír Televíziónak azt nyilatkozta, hogy a szűk többséggel meghozott döntés politikai boszorkányüldözés.

Forrás: MTI2019. 09. 26. 13:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) összeférhetetlenséget állapított meg csütörtökön Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint az Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései miatt – közölte újságírókkal Sergey Lagodinsky, a JURI egyik alelnöke Brüsszelben csütörtökön.

A zöldpárti német EP-képviselő tájékoztatása szerint a szakbizottság 11 tagja az ellen szavazott, hogy az Európai Parlament külügyi bizottsága meghallgassa az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosi pozíciójára jelölt magyar politikust. Kilenc képviselő támogatta Trócsányi László meghallgatását.

Szájer József: Politikai boszorkányüldözés zajlik

A magyar biztosjelöltet az Európai Parlament jogi bizottsága csütörtökön hallgatta meg, s a meghallgatás keretében megtartott titkos szavazáson összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között.

Nyilatkozatában Szájer József azt hangsúlyozta, a bevándorlást korlátozó jogi szabályok elfogadása miatt az európai baloldal támadást intézett Trócsányi László ellen. Mivel azonban nem vállalták a nyílt politikai küzdelmet, az EP jogi bizottságát használták fel erre a célra.

„A döntés elfogadhatatlan, az a jog megerőszakolását jelenti. Csütörtöki döntésével az Európai Parlament jogi bizottsága lábbal tiporta az unió jogi szabályait” – fogalmazott.

A képviselő aláhúzta, tevékenysége során az összeférhetetlenségi szabályokhoz képest „messze etikusabban, és a jogállamiság követelményeinek megfelelően” járt el Trócsányi László. A biztosjelölt által korábban alapított ügyvédi iroda nem kapott állami megbízást miniszteri tevékenységének öt éve alatt, csak a régi megbízások folytatódtak – szögezte le.

Kijelentette, a bizottság vitájában egyetlen konkrét érv sem hangzott el, amely valódi összeférhetetlenséget mutatna.

„A legrosszabb kommunista időkre emlékeztető, előzetesen megírt koncepciós eljárásnak vagyunk a részesei. Azok akarnak bennünket jogállamiságból, emberi jogokból, méltányosságból, a személyiség tiszteletéből kioktatni, akiknek esze ágában sincs ezeket alkalmazni” – fogalmazott az EP jogi szakbizottságának magyar tagja. A jogsérelem, valamint az elhangzott rágalmak olyan mértékűek, hogy adott esetben egy jogi eljárást is kiállnának – tette hozzá.

Kiemelte továbbá, hogy a szoros eredmény azt mutatja: nyilvánvaló politikai motivációról van szó. Az EP-s szakbizottság méltánytalan, „durva, aljas és alantas” eljárása útján, „minden alapot nélkülöző”indokok alapján hozott döntése érelmében Trócsányi László uniós parlamenti meghallgatásának folyamata szünetel – tette hozzá Szájer József.

Az uniós parlament frissen hozott eljárási szabályzata szerint, amennyiben egy parlamenti bizottság összeférhetetlenséget állapít meg egy biztosjelölttel összefüggésben, az nem léphet tovább a meghallgatás folyamatában. Az EP-s szakbizottsági vélemény semmilyen kötelezettséget nem ró az Európai Bizottságra, azonban az uniós testület elnöke megvizsgálja a kialakult helyzetet. Döntését követően a biztosjelölt ügye újra az Európai Parlament elé kerülhet.

Kormány: a bevándorláspártiak nem tűrik el Trócsányi uniós biztosi kinevezését

A Kormányzati Tájékoztatási Központ és a nagyobbik kormánypárt, a Fidesz szerint a bevándorláspártiak akadályozzák Trócsányi László uniós biztosi kinevezését.

Arra reagáltak, hogy csütörtökön az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága (JURI) összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései miatt.

Kilenc képviselő támogatta Trócsányi László meghallgatását.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az EP bevándorláspárti képviselői „nem tűrik el”, hogy az új bizottságnak olyan tagja legyen, aki igazságügyi miniszterként szolgált, amikor Magyarország lezárta a határt a bevándorlók előtt. A bevándorláspártiak azt szeretnék, ha a határokat megnyitnák a bevándorlók előtt, ahogyan az új baloldali olasz kormány megnyitja a kikötőket előttük – tették hozzá.

A Fidesz csütörtöki közleményében az áll: a bevándorláspártiak mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák Trócsányi László biztosi kinevezését és újabb nyomást gyakoroljanak Magyarországra.

Azt írták: pontosan tudják, hogy a Trócsányi Lászlónak szánt biztosi pozíció kulcsfontosságú a migráció szempontjából is, hiszen az EU bővítéséért felelős biztosként sokat tehet azért, hogy a nyugat-balkáni országokat stabilizálják, megerősítsék az ottani határvédelmet és megállítsák a migrációt. „A bevándorláspárti erőknek azonban ez nem érdeke” – emelték ki.

A Fidesz szerint „lehangoló, hogy a magyar ellenzéki pártok megint Magyarország ellen áskálódnak, és a magyar emberek akaratával szemben ezúttal is a bevándorláspárti erőket szolgálják”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.