Az iráni külügyminiszter nem bízik abban, hogy egy „Trump-egyezmény” tartós lehetne

Még „nem halott” a 2015-ben Bécsben megkötött nemzetközi megállapodás az iráni atomprogramról – jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szerdán egy Újdelhiben rendezett biztonsági konferencián, hozzátéve, nem biztos abban, hogy egy új egyezmény, amelyre Donald Trump amerikai elnök is áldását adná, tartós lehetne.

Forrás: MTI2020. 01. 15. 13:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boris Johnson brit miniszterelnök kedden azt javasolta, hogyha az Egyesült Államoknak nem kell a többhatalmi megállapodás az iráni nukleáris fejlesztési program korlátozásáról és ellenőrzéséről (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), akkor új egyezményt kell kötni a perzsa állammal. – Ha ez a megállapodás nem kell, akkor váltsuk fel egy másikkal, váltsuk fel egy Trump-egyezménnyel – fogalmazott Johnson a keddi BBC-interjúban, azt hangoztatva, valahogyan mindenképp meg kell akadályozni, hogy Irán nukleáris fegyverre tegyen szert.

Trump a Twitteren reagálva egyetértett a Trump-egyezményre vonatkozó brit felvetéssel.

Zaríf szerdán azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem tartotta magát a 2015-ös megállapodásban vállalt kötelezettségeihez, és kilépett az egyezményből. – Volt egy megállapodásunk, amelyet az Egyesült Államok felmondott. Ha kötünk egy Trump-egyezményt, az meddig fog tartani? – tette fel a kérdést az iráni külügyminiszter. Hozzátette, hogy a jelenlegi egyezmény az elképzelhető lehető legjobb megoldások között van.

Az Egyesült Államok 2018-ban mondta fel a megállapodást, amelyet Washington mellett Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország és Kína írt alá Iránnal. Trump a múlt héten felszólította az egyezményt aláíró európai hatalmakat arra, hogy szintén vonuljanak ki a JCPOA-megállapodásból.

Kedden a német külügyminisztérium bejelentette, hogy a teheráni vezetés kihágásai miatt Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság közösen elindította az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás vitarendezési eljárását. A három ország jelezte: a megállapodás valamennyi – Washington távozása után megmaradt – részese világossá tette az egyezmény iránti tartós elkötelezettségét. Azonban Irán részéről is ugyanilyen elkötelezettségre van szükség, ezért a teheráni vezetésnek vissza kell térnie a megállapodásban kijelölt útra, és vissza kell vonnia mindazon intézkedéseket, amelyeket Washington lépésére válaszul 2019 júliusa óta megtett – figyelmeztettek.

Zaríf erre reagálva közölte, hogy Irán válaszolni fog a három európai ország felvetésére. Megjegyezte: az atomalku sorsa Európán múlik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.