Az RMDSZ a Fidesz néppártból való kizárása ellen voksol

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Fidesznek az Európai Néppártból (EPP) való kizárása ellen fog szavazni – szögezte le a szövetség elnöke, Kelemen Hunor.

Forrás: MTI2019. 03. 06. 14:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román közszolgálati televízió egy kedd esti műsorában, újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor úgy vélte, a Fidesz esetleges kizárása nagy veszteség lenne a EPP számára, és egy ilyen döntés meghozatala az EP-választások előtt ártana a Néppártnak, ugyanis a Fidesz mandátumai nélkül előfordulhat, nem fog tudni többséget alkotni a választások után az európai törvényhozásban.

Az RMDSZ elnöke úgy vélte, hogy ezek a nyilatkozatok részei a választási kampánynak, amelyben sok mindent szokás mondani, és reményét fejezte ki, hogy március 20-ig, amikor napirendre kerül a Fidesz EPP-tagsága, tisztázódik a helyzet és nem fogják kizárni a magyar kormánypártot.

A román Nemzeti Liberális Párt (PNL) még nem döntött, hogy miként szavaz a Fidesz-nek az Európai Néppártból (EPP) való kizárására tett javaslatról, de egyetért Manfred Weber feltételeivel – erről Ludovic Orban, az ellenzéki politikai erő elnöke nyilatkozott.

Orbant a G4media.ro román hírportál idézte szerdán. A román ellenzéki politikus elmondta: várhatóan jövő héten hozzák meg a döntést, hiszen fontos kérdésről van szó, ezért nagyon komolyan elemezniük kell a helyzetet. A román politikus szerint a Manfred Weber által megfogalmazott három feltétellel ők is egyetértenek, és szerintük minden tagpártnak tiszteletben kell tartania az EPP működésének alapját képező értékeket és elveket.

Kelemen Hunor személyesen is részt vesz az EPP március 20-i politikai gyűlésén

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenzi a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP), és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök személyesen is részt vesz az EPP március 20-i politikai gyűlésén, amikor ez a kérdés várhatóan napirendre kerül.

Kelemen Hunor az MTI-nek adott szerdai nyilatkozatában kijelentette: egy esetleges kizárás meggyengítené a néppártot az európai parlamenti (EP-) választások kampányában is és a választások után is, amikor ki kell majd alakítani a többséget az Európai Parlamentben, és meg kell választani az Európai Bizottság elnökét.

Kelemen Hunor elhibázottnak tartotta a Fidesz kizárására vonatkozó kezdeményezést, és reményét fejezte ki, hogy sokan lesznek a néppártban, akik ellene fognak szavazni.

Az RMDSZ elnöke az MTI kérdésére Manfred Webernek, az Európai Bizottság elnöki tisztségébe jelölt német néppárti politikusnak a feltételeire is reagált. Weber egy Joseph Daul EPP-elnöknek címzett levélben azt közölte: a Fidesznek konkrét lépéseket kell tennie ahhoz, hogy a néppárt tagja maradjon. Ezek között a Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét ábrázoló plakátok és reklámanyagok azonnali eltüntetését, az ezek miatti bocsánatkérést, és azt, hogy biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten.

Kelemen Hunor kijelentette: nem hiszi, hogy Manfred Weber nyilatkozatát fenyegetésként, zsarolásként kell értelmezni. „Egymásnak nem szoktunk feltételeket szabni, a jóhiszeműség és a jó szándék vezérel mindenkit” – fogalmazott az elnök. Hozzátette: tudomása szerint állandó a kapcsolat a Weber pártszövetsége, a CDU-CSU és a Fidesz, illetve a magyar kormány között, így ezeket a kérdéseket minden bizonnyal közvetlenül is megbeszélik.

„Azzal, hogy az EU-nak változnia kell, én is egyetértek, Manfred Weber is egyetért, Orbán Viktor is egyetért, de érdekes módon most már Emanuel Macron is egyetért” – fogalmazott Kelemen Hunor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.